Rusko spustilo na vodu „bojový“ ledoborec

zprávy

Rusko spustilo „bojový ledoborec“, který bude nasazen v Arktidě, aby posílilo svou vojenskou přítomnost a ochránilo si tak vlastnictví ropných a plynových polí.

Rusko spustilo na vodu „bojový“ ledoborec
Ledoborec Ivan Papanin
30. října 2019 - 07:20

Ivan Papanin je jedním ze dvou nových vojenských plavidel schopných prorazit led až do tloušťky 1,7 metrů, plavidla jsou první svého druhu, která byla vybavena těžkými zbraněmi. Ledoborec může být využit při záchranných operacích a pro ostrahu a hlídkování.

Očekává se, že ledoborec Ivan Papanin bude vybaven řízenými raketami Kalibr a kulometem 76,2 mm a může nést jeden protiponorkový vrtulník Ka-27. Loď, známá jako Project 23550, byla spuštěna na vodu v loděnici Admirality v Petrohradě. Očekává se, že Ivan Papanin bude uveden do provozu již v roce 2023.

Bojový ledoborec Nikolai Zubov se k němu připojí za rok. Navíc podle ruského prezidenta Vladimíra Putina bude do roku 2035 mít arktická flotila nejméně 13 těžkých ledoborců, z toho devět jaderných.

Podle článku v The Times se Západ obává „militarizace Arktidy“ Ruskem. Zejména se zde uvádí, že v rámci „vojenské expanze“ v regionu Rusko trénuje arktické brigády, obnovuje vojenské základny a radarové stanice ze sovětských dob.


Zároveň předseda představenstva United Shipbuilding Corporation Georgy Poltavčenko poznamenal, že loď Ivan Papanin byla navržena tak, aby chránila zdroje arktických a ruských zájmů v regionu.

„Arktida je pokojný prostor a my musíme udělat vše pro to, aby byl zajištěn jeho mírový rozvoj. K tomu jsou zapotřebí nové lodě, “citovaly Poltavčenka The Times.

(rp,prvnizpravy.cz,thetimes,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif