Rusko varuje USA: Za úder na Damašek bude následovat protiúder!

zprávy

USA mají v úmyslu použít provokaci militantů ve Východní Ghutě jako důvod k útoku na vládní čtvrti Damašku, řekl novinářům šéf ruského generálního štábu Valerij Gerasimov.

Rusko varuje USA: Za úder na Damašek bude následovat protiúder!
Ilustrační foto
13. března 2018 - 13:06

„Máme spolehlivé informace o přípravě militantů zinscenované použití jakoby vládními silami chemických zbraní proti civilnímu obyvatelstvu. K tomu byly do několika oblastí Východní Ghuty dovezeny ženy, děti a starší lidé, kteří mají reprezentovat chemické oběti incidentu,“ řekl generál.

Podle něj jsou již činní aktivisté „Bílých helem“ a filmové štáby se zařízením pro satelitní video vysílání.

„Je to potvrzeno objevem laboratoře na výrobu chemických zbraní v osvobozené od teroristů obci Aftriss,“ uvedl Gerasimov.

Podle ruského generála, po této provokaci plánují Spojené státy obvinit Damašeku z použití chemických zbraní a předložit „důkazy“ masových civilních obětí způsobených syrskou vládou „za podpory ruského vedení“.

V odezvě Washington „plánuje nanést raketový a bombový útok na vládní čtvrti v Damašku,“ poukázal Gerasimov.

Náčelník štábu uvedl, že v Damašku jsou nyní ruští vojenští poradci a zástupci Centra pro usmíření válčících stran a vojenská policie.

Důsledky možného útoku USA na sýrské vládní síly budou ty nejtěžší, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci.

V pondělí na zasedání Rady bezpečnosti OSN vyslankyně USA Haleyová uvedla, že Washington je připraven na nové akci v Sýrii, „pokud je to nutné". Připomněla, že po chemickém útoku v Sýrii Chan Šajchnu 4. dubna 2017 v USA bombardovalo leteckou základnu Šajrat, z níž, podle prohlášení Washingtonu, syrští vojáci uskutečnili chemický útok, a kdy Rada bezpečnosti OSN „nemohla jednat.“

Rusko obvinilo USA: Vytvářejí novou armádu ze zbytků militantů v Sýrii!

Lavrov řekl, že po zprávách o použití sarinu v Chan Šajchunu v dubnu 2017 mu zavolal americký ministr zahraničí Rex Tillerson a požádal o pomoc k přístupu na scénu odborníků. „Dohodli jsme se s Damaškem, že takový přístup bude poskytnut, když jsme poslali tuto informaci do Washingtonu, řekli: „Děkujeme, již to není nutné“, a pak zaútočili na letiště,“ řekl Lavrov.

„Jedná se o informace, které jsme opakovaně donesli našim americkým partnerům jak přímo, tak prostřednictvím médií, a které jsou obecně ignorovány. Proto v případě, že dojde k dalšímu úderu tohoto druhu, budou následky nejvážnější. Paní Haleyová musí pochopit, že to je jedna věc nezodpovědně využívat mikrofon v Radě bezpečnosti OSN, a druhá - kdy vojáci – jak ruští, tak američtí - mají komunikačních kanály a v těchto kanálech bylo velmi jasně řečeno, co je možné a co se nesmí. A americká koalice to velmi dobře zná,“  řekkl Lavrov novinářům.


Rusko v případě ohrožení života ruských vojáků v Sýrii uplatní odvetu, varoval pak na briefingu Valerij Gerasimov náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil.

„V případě ohrožení života příslušníků ozbrojených sil Ruské federace uplatníme odvetná opatření dopad jak na rakety, tak i jejich  nositele, kteří je použijí. Opatření na další normalizaci situace okolo syrského hlavního města pokračují,“ dodal Gerasimov.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.) 


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?