Ruský plyn pro Čínu: Zůstane Evropa bez plynu?

zprávy

Zdá se, že Vladimir Putin je v závěrečné fázi uzavírání dohody se svým čínským protějškem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o výstavbě nového plynovodu.

Ruský plyn pro Čínu: Zůstane Evropa bez plynu?
Ze stavby plynovodu
5. ledna 2022 - 10:39

Dohoda by mohla dále prohloubit krizi v Evropě a Rusko by mohlo přelstít EU v geopolitických a energetických hrách, píše Daily Express a uvádí Jutarnji list.

Po podpisu dohody by by byla zahájena výstavba druhého plynovodu do Číny  Power of Siberia 2 , který údajně zdvojnásobí export do Číny a každý rok přepraví až o 50 miliard kubíků zemního plynu více, než je tomu v současnosti prostřednictvím Power of Siberia.

Jde o množství rovnající se množství, na které byl projektován plynovod Nord Stream 2, a který čeká na souhlas německých regulátorů se zahájením provozu a je určen pro dodávky ruského plynu do Německa a dále do Evropy přes Balt.

Daily Express podotýká, že informace o spuštění nového plynovodu přicházejí v době, kdy je Evropa v energetické krizi, zatímco ceny plynu dosahují historických rekordů. Dodává také, že energetická krize v EU v posledních týdnech zesílila poté, co byly ve Francii a Německu odstaveny některé jaderné reaktory a zároveň Německo zaznamenává malou výrobu elektřiny z větrných elektráren.

Mnoho zemí bylo nuceno spalovat více uhlí a dokonce i topného oleje, aby udržely rozsvícená světla a teplo v domácnostech, ale to vše jde na úkor proklamovaných ekologických cílů. Experti na energetiku a geopolitické okolnosti přitom ruského prezidenta obviňují, že se „vměšoval“ do dodávek plynu, aby dotlačil Evropskou unii ke schválení plynovodu Nord Stream 2.

Analytici varují, že nový plynovod z Ruska do Číny by Rusku umožnil dodatečnou páku vlivu na Evropu, což by Evropskou unii ponechalo bezmocnou pro zastavení rostoucí agrese Kremlu vůči Ukrajině.



Plyn ze sibiřského poloostrova Jamal

Powe of Siberia 2 by stejně jako původní varianta stejnojmenného plynovodu přivedla do Číny plyn ze sibiřského poloostrova Jamal, zdroj plynu vyváženého do Evropy. Západ znepokojuje, že projekt by mohl mít geopolitické důsledky pro evropské národy, než se vážně pustí do přechodu na obnovitelné zdroje energie.

Očekává se, že druhý plynovod, Power of Siberia 2, začne fungovat v roce 2030 a bude ve vlastnictví China National Petroleum a Gazpromu.

(rp,prvnizpravy.cz,express,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif