Ruský tisk: Elon Musk je muž Pentagonu nebo ruský Stierlitz?

zprávy

Ruská média se se značným pobavením zabývají americkým podnikatelem Elonem Muskem, který občas na sociální sítí používá ruštinu.

Ruský tisk: Elon Musk je muž Pentagonu nebo ruský Stierlitz?
Elon Musk coby ruský Stierlitz?
11. května 2020 - 10:06

Americký podnikatel Elon Musk se může ukázat jako moderní Stierlitz, a proto píše v ruštině na Twitteru, říká Andrej Jonin, odpovídající člen-korespondent Ruské akademie (Stierlitz je fiktivní seriálový hrdina ruské rozvědky v nejvyšších patrech nacistické SS – pozn. red.).

Dříve v korespondenci na Twitteru byl Musk kvůli snaze obnovit práci v jeho závodě Tesla, obviněn, že ho nezajímá ho zdraví lidí v souvislosti s pandemií koronaviru, a tak ukazuje nejhorší druh kapitalismu. V reakci na to Musk nazval obvinitele, bývalého amerického ministra Roberta Reiche,  „idiotem“ a napsal toto slovo rusky. Poté se omluvil a objasnil, že chce říct „nudný idiot“.

„Nakonec se všechno vyjasnilo. Musk, jako skutečný Rus, si nemohl pomoci, ale oslavil 9. května a zneužil ho podle ruských zvyklostí. Nakonec jsme zjistili, kdo to je. Jak bylo řečeno v „17 zastaveních jara", když se žena rodí, křičí ve svém rodném jazyce, když si člověk vypije, začne mluvit rodným jazykem,“ vydedukoval Jonin v rozhovoru s RIA Novosti.


Generální ředitel ruské agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin nemohl zůstat stranou. Na svém Twitteru také reagoval na rusky mluvící projev Muska, jakoby ironicky potvrdil „předpoklad“ Jonina.

„Stirlitz nebyl nikdy tak blízko odhalení," napsal Rogozin a dodal zpráve smajlíka.

V posledních letech Musk opakovaně psal na Twitteru rusky, chválil ruské rakety, raketové motory a inženýry. A jednoho dne jeho žena, zpěvačka Grimes, zveřejnila na své Instagramové fotografii, kde nosí tričko s azbukou.

V dubnu se na Twitteru mezi Muskem a Roskosmosem na Twitteru odehrál verbální střet. Elon uvedl, že na rozdíl od jeho SpaceX, ostatní společnosti na trhu služeb vypouštění (raket) závisí na státní podpoře a dodávkách z Ruska. Jako příklad uvedl ULA, který se podle něj „podporuje lobbováním“.


V odpovědi Muskovi generální ředitel Glavkosmosu (dcery Roskosmosu) Dmitrij Loskutov v jednom z tweetů a obvinil ho ze státní podpory. Poté Glavkosmos zveřejnil na své facebookové stránce odhady společnosti hledně nákladů na Muskových raket. Z nich vyplývá, že Pentagon a NASA finančně pomáhají podnikateli.

Poté Rogozin na Twitteru v reakci na výzvu čtenáře spojit své síly s Muskem řekl, že to neudělá, protože je dodavatelem Pentagonu.

A tak ve vzduchu visí otázka: byl to jen mazaný zastírací trik Rusů, jak ochránit svého Sierlitze, pronikajícího nejen do vesmíru, ale také do Pentagonu?

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif