Saský premiér: Německo nese historickou odpovědnost za Rusko

zprávy

Saský premiér Michael Kretschmer hodnotil svou oficiální návštěvu Ruska s tím, že cesta pouze posílila jeho přesvědčení o potřebě prohloubit bilaterální spolupráci.

Saský premiér: Německo nese historickou odpovědnost za Rusko
Michael Kretschmer, saský premiér
30. dubna 2021 - 04:20

„Musíte mluvit navzájem, ne o sobě," řekl Kretschmer v rozhovoru pro německé noviny Die Welt a dodal, že cesta na něj udělala velký dojem.

Předseda výboru pro zahraniční věci Bundesratu také připomněl historickou odpovědnost, kterou občané Německa nesou vůči Rusku. Kromě odpovědi na otázku týkající se nedávného prohlášení německého ministra zahraničí Heiko Maase , který nazval Kretschmerovu cestu „návštěvou z vlastní iniciativy“, saský předseda vlády označil takový výklad za nepravdivý a zdůraznil potřebu změny německého ministerstva zahraničí paradigma vnímání ruské vlády.

„Jsme spojeni s Ruskem v otázkách hospodářské spolupráce. Bez účasti Ruska nebudeme schopni bojovat proti změně klimatu. Musíme této zemi poskytnout příležitosti k budování dvoustranné spolupráce. Pokud má Německo v úmyslu usilovat o dodržování práv a svobod od Ruska, musíme zůstat v dialogu. Obecně nevidím alternativu k dialogu na všech úrovních, “ řekl Kretschmer.

Když hovořil o tom, co na něj udělalo největší dojem, německý politik upozornil na snahy o inventarizaci emisí skleníkových plynů a další opatření zahájená ruskou vládou po přistoupení země k Pařížské klimatické dohodě.



Kretschmer zároveň zdůraznil, že otázky boje proti změně klimatu by neměly mít negativní dopady na ekonomiku, což naznačuje program Strany zelených a její požadavky na omezení projektu plynovodu Nord Stream 2.

V komentáři k negativním důsledkům možného moratoria na projekt politik také zdůraznil otázku politických a reputačních rizik pro Německo.

„Z hlediska zahraniční politiky by bylo zmrazení projektu v rozporu s německou spolehlivostí nezodpovědným krokem. Každý, kdo brání tomuto rozsáhlému projektu, musí pochopit všechny negativní důsledky. Opuštění Nord Stream přispěje k dalšímu prohloubení spolupráce mezi Ruskem a Čínou. Z takového rozhodnutí nebude Moskva spolehlivější. A rozhodně ne demokratičtější, “ řekl Kretschmer.

V projevu na zahájení rusko-německé konference o surovinách 28.dubna, vyjádřil německý politik naději na co nejrychlejší uvedení plynovodu do provozu.

„Německo potřebuje nepřerušené dodávky plynu z Ruska. 40% všech potřeb Evropské unie pokrývá Rusko. V tomto ohledu bychom chtěli Nord Stream 2 uvést do provozu co nejdříve,“ uvedl saský premiér.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 79%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif