Saúdská Arábie se připojuje k ekonomickému bloku vedenému Čínou

zprávy

Saúdská vláda potvrdila částečné členství království v ekonomickém, politickém a bezpečnostním bloku pod vedením Číny, je to nejnovější důkaz o zásadním posunu v dynamice globální moci.

Saúdská Arábie se připojuje k ekonomickému bloku vedenému Čínou
Muhammad bin Salmán a Si Ťin-pching
5. dubna 2023 - 06:20

Saúdská Arábie se připojí k Šanghajské organizaci spolupráce  (SCO) s počátečním statusem  „partnera pro dialog“ .

SCO byla založena  v roce 2001 a jejími řádnými členy jsou Čína, Rusko, Indie, Pákistán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán.

Očekává se, že  Írán se stane plnoprávným členem  koncem tohoto roku, zatímco mezi další partnery v dialogu patří další dvě země, které jsou tradičně ve sféře vlivu Spojených států:  Katar a Egypt .

Členové SCO podtrhnou bezpečnostní složku skupiny a v srpnu provedou   společné  „protiteroristické cvičení“ v ruské Čeljabinské oblasti v severním Kazachstánu.


Překlad:
Páni! Nová integrace mezi Saúdskou Arábií, Čínou a Ruskem. Saúdská Arábie se rozhodla vstoupit do Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) jako partner pro dialog. Írán také nedávno vstoupil do SCO jako řádný člen. Asie se sjednocuje do jedné velké, různorodé rodiny, zatímco Evropa se ničí.



"Při jednání s těmito americkými rivaly  se skutečně zdá, že multipolarita je v plném proudu , "  řekl člen Atlantic Council Jonathan Fulton pro The  Wall Street Journal .

–  Wall Street Journal

Krok Saúdské Arábie přichází tři měsíce po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Saúdské Arábii a jen několik dní poté, co státem vlastněná společnost Saudi Aramco učinila celosvětově dvě překvapivá prohlášení, která signalizují velký tlak směrem k Číně: Saúdskoarabský petrochemický gigant postaví v Číně rafinerii v hodnotě 10  miliard  dolarů
. a získat 10% podíl v přední čínské ropné rafinérii .

Čína nedávno zprostředkovala sblížení mezi Saúdskou Arábií a Íránem, odvěkými rivaly na Blízkém východě.

Obě země oznámily, že obnoví plné diplomatické styky , a království poděkovalo Číně za to, že slouží jako  „most“  umožňující toto sblížení.

Si Ťin-pching řekl, že dialog  „bude hrát hlavní roli při posilování regionální jednoty a spolupráce“.


Překlad:
Saúdská Arábie se připojila k Šanghajské organizaci spolupráce (SCO).  #Čína – Bezpečnostní blok pod vedením EU je považován za „partnera pro dialog“, protože vztahy mezi EU a EU sílí.  #Rijád  a  #Peking

Co se týče regionální spolupráce, Saúdská Arábie je také připravena obnovit diplomacii se syrskou vládou , která byla podrobena změně režimu ze strany Spojených států s pomocí Saúdské Arábie a která stále trpí přítomností amerických vojáků.

Celý tento vývoj ukazuje, že vliv Spojených států slábne  a vliv Číny je na vzestupu.

Je znepokojivé, že  rostoucí počet členů SCO dláždí cestu pro  další fázi dedolarizace, trendu, který hrozí rozvrácením jednoho z hlavních základních kamenů americké moci.

Nepříjemní američtí představitelé  varovali  své dceřiné společnosti na Blízkém východě před určitými formami spolupráce s Čínou, které by mohly ohrozit jejich pozici vůči Spojeným státům…

…ale tato napomenutí upadajícího amerického impéria znějí stále dutěji.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?