SCMP: Čínská tajemná kosmická loď může být vhodná i pro boj!

zprávy

Čína úspěšně dokončila zkušební let své „experimentální opakovaně použitelné kosmické lodi“.

SCMP: Čínská tajemná kosmická loď může být vhodná i pro boj!
Americký bezpilotní raketoplán X-37
13. září 2020 - 04:20

Ačkoli úřady dosud nezveřejnily podrobnosti záhadného projektu, podle zdrojů deníku South China Morning Post hovoří o bezpilotním vesmírném letounu pro mírové účely, který může také potenciálně zničit satelity a zastavit balistické střely.

Nová čínská „opakovaně použitelná experimentální kosmická loď“, která nedávno dokončila svůj první zkušební let, by se podle South China Morning Post mohla ukázat jako potenciálně vojenská kosmická loď. Takové letadlo lze použít ke zničení nepřátelských satelitů a balistických raket.

Zatímco podrobnosti o novém zařízení nejsou známy. Na oběžné dráze Země byl dva dny po startu z nosné rakety CZ-2F a poté v neděli 6. září úspěšně přistál. Státní tisková agentura Xinhua již oznámila, že se jedná o „průlom“. Zároveň byla k materiálům o testu zařízení připojena pouze fotografie nosné rakety na startu - není jasné, jak vypadá samotný experimentální projekt.


Jak však noviny upozorňují, zdroj z čínských vojenských kruhů poznamenal, že pro ilustraci, abychom pochopili, jak vypadá čínské zařízení, se můžete obrátit na americký orbitální letoun Boeing X-37. Jedná se o opakovaně použitelnou bezpilotní kosmickou loď, která je také vypuštěna na oběžnou dráhu pomocí nosné rakety. V květnu tohoto roku zahájil svou šestou misi.

Další zdroj řekl South China Morning Post, že čínský experimentální přístroj může být spojen s projektem kosmické lodi Shenlong, který je vyvíjen již více než dvě desetiletí. Před třemi lety právě společnost China Aerospace Science and Technology Corporation oznámila, že plánuje uskutečnit první spuštění takového zařízení v roce 2020.

Již tehdy čínské orgány zdůraznily, že projekt má mírumilovnou povahu a jeho hlavním cílem je vyvinout pohodlnější a levnější vesmírnou dopravu. Ale jak zdůrazňuje hongkongský vojenský analytik Song Čongping, „mírové cíle“ mohou zahrnovat opravu a detekci satelitů, stejně jako monitorování bezpečnostní situace na oběžné dráze.

Podle deníku má takové zařízení všechny vlastnosti, které mohou být použity pro vojenské účely, což je v současné době zakázáno Smlouvou o vesmíru z roku 1967. Z technického hlediska bude nové bezpilotní vesmírné letadlo muset vyvinout hypersonickou rychlost a rychle měnit oběžné dráhy, které lze použít k útoku na satelity, vesmírné stanice, objekty na zemi a dokonce i balistické střely. V takovém případě bude samotné zařízení obtížné detekovat nebo zachytit.

Mezitím další vývojář, společnost China Aerospace Science and Industry Corporation, pracuje na dalším opakovaně použitelném zařízení, velkém dopravním letadle Tengyun s dvoustupňovým startovacím systémem vyvedení na orbit.

(kou, prvnizpravy.cz, scmp.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?