Šéf BASF: Není na Washingtonu, aby rozhodoval o osudu „Nord Stream-2“!

zprávy

V žádném případě by se Evropané neměli smířit s tím, že USA se snaží rozhodnout o osudu ruského plynovodu „Nord Stream-2“, uvedl šéf německého koncernu BASF v rozhovoru s Neue Zürcher Zeitung.

Šéf BASF: Není na Washingtonu, aby rozhodoval o osudu „Nord Stream-2“!
Ilustrační foto
9. června 2019 - 10:10

Pro Evropu je Rusko důležitým geostrategickým partnerem, a proto je ho třeba vrátit do mezinárodního společenství, uvedl Martin Brodermüller.

Evropa by neměla tolerovat skutečnost, že se Spojené státy snaží rozhodnout o osudu ruského plynovodu „Nord Stream-2“, řekl šéf německé skupiny BASF Martin Brodermüller v rozhovoru se švýcarskými novinami Neue Zürcher Zeitung.

„Díky „Nord Stream-2“ se na trhu objeví konkurenceschopnější zdroje energie. Na tom, že Američané chtějí zvýšit dodávky LNG, nevidím nic špatného. Ale při zkapalňování zemního plynu a jeho návratu do původního plynného stavu se však uvolňuje další CO2. Americký LNG je navíc dražší než ruský zemní plyn,“ vysvětlil Brudermüller.


Z dlouhodobého hlediska je Ruská federace „významným geostrategickým partnerem Evropy“, uvedl šéf BASF.

„Musíme proto vrátit Rusko do mezinárodního společenství,“ vyzval Martin Brudermüller.

Během rozhovoru šéf BASF kategoricky nesouhlasil s tvrzením, že se jeho účast na projektu „Nord Stream-“2 údajně „nepřímo podoruje režim, který si nepřeje pro Západ nic dobrého“.

„Je zde společný zájem,“ uvedl Brudermüller. „Stručně řečeno, Rusové chtějí prodávat plyn a Západ ho potřebuje."

Hlava německého koncernu BASF také vyjádřila naději, že v konečném důsledku „převládne zdravý rozum“ a Spojené státy neuvalí sankce na evropské společnosti, které se podílejí na výstavbě ruského plynovodu „Nord Stream-2“.

(kou, prvnizpravy.cz, nzz.ch, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif