Soud Donbasu shledal Porošenka vinným z válečných zločinů!

zprávy

Ukrajinský lidová tribunál na jednání v Luhansku prohlásil Petro Porošenka vinným z válečných zločinů v Donbasu, a odsoudil ho v nepřítomnosti na doživotí, uvedl RIA Novosti.

Soud Donbasu shledal Porošenka vinným z válečných zločinů!
Arsenij Jaceňuk a Petro Porošenko
22. června 2018 - 11:05

Kromě Porošenka, vinným z válečných zločinů byl uznán ministr vnitra Ukrajiny Arsen Avakov,  tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov, předseda Nejvyšší rady Andrej Paruby, ministr obrany Stepan Poltorak a náčelník Generálního štábu Viktor Muženko, stejně jako bývalý premiér Arsenij Jaceňuk a současný předseda vlády Vladimír Grojsman. Všichni byli v nepřítomnosti odsouzeni k životu ve vězení.

Jedníní lidového tribunálu se konalo na Divadelním náměstí v Luhansku.

Ukrajinský zákon nezná institut lidového soudu. Nicméně, jak je uvedeno soudci, všechny použité materiály budou předány Nejvyššímu soudu Ukrajiny k vydání formálního rozhodnutí, kdy k vládě v Kyjevě přijdou lidé, kteří budou plnit minské dohody.

Agentura připomněla, že je to druhé soudní slyšení. První se konalo v Doněcku 26. - 27. března. Soud vznesl obvinění proti osmi zástupcům ukrajinských orgánů, včetně prezidenta. Jako důkaz viny za válečné zločiny byly považovány materiály shromážděné od roku 2014.


Bylo vysvětleno, že slyšení jsou prováděna v souladu s právními předpisy Ukrajiny, a všichni soudci jsou ukrajinští občané.

V dubnu 2014 zahájil Kyjev zahájil vojenskou operaci proti samozvaným LLR a DLR, které deklarovaly nezávislost po převratu v zemi. Podle údajů OSN se obětmi konfliktu stalo více než deset tisíc lidí.

Vypořádání situace v Donbasu byly projednány na jednání kontaktní skupiny v Minsku. V roce  2014 a 2015 skupina přijala tři dokumenty, kterými se mají řídit kroky k deeskalaci občanské války. Nicméně, po dohodě o příměří pokračují mezi oběma stranami přestřelky.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?