Soud: Používání symbolů ukrajinské SS divize Galizien je nezákonné

zprávy

Správní soud v Kyjevě prohlásil stanovisko ukrajinského Institutu národní paměti k symbolice divize Waffen-SS Galizien za nezákonné.

Soud: Používání symbolů ukrajinské SS divize Galizien je nezákonné
Ilustrační foto
28. května 2020 - 03:20

Podle soudu se na tuto symboliku, kterou ukrajinští nacionalisté často používají,  vztahuje zákon o odsouzení totalitních režimů.

Max Bużanskij, poslanec strany Sluha lidu, informoval  sociální média o rozhodnutí soudu v Kyjevě. Kopie jím vydaného soudního příkazu ukazuje, že symbolika SS Galizien je  považována za nacistickou a jako taková podléhala zákonu o odsouzení totalitních režimů, který mimo jiné zakazuje demonstrovat s takovou symbolikou a označil ji jako propagandu totalitních režimů.

Soud shledal stanovisko vydané v roce 2017 a podepsané tehdejším šéfem ukrajinského Ústavu národní paměti Vladimirem Vjatrovičem, ve kterém bylo argumentováno, že na symboliku SS Galizien se uvedený zákon nevztahuje jako protiprávní. UIPN a jeho úředníci byli zavázáni zdržet se dalšího šíření tohoto stanoviska.

„To je vše, skončili jsme slavnostní pohřby v německých přilbách a kostýmech SS-mužů za potlesku místních úřadů," napsal Bużanskij. Podle poslance  je soudní rozhodnutí  „krásné finále k 75. výročí vítězství nad fašismem“. Bużańskij oznámil, že „budeme sedět za propagandu nacismu.“

Bużanskij  nezveřejnil, zda se Vladimir Vjatrovič objevil na dnešním jednání, kam byl předvolán soudem. Jak jsme psali, tento případ se řeší od roku 2017, jak se dnes  u soudu ukázalo.

Připomeňme, že každoročně při příležitosti výročí bitvy u Brody se na hřbitově vojáků SS Galizien v Czerwony poblíž Lvova koná obřad, během kterého se pochovávají objevené zbytky členů této formace. V červenci 1944 tato divize, sestávající z ukrajinských dobrovolníků, bojovala ztracenou bitvu s Rudou armádou, ve které byla zcela poražena a ztratila několik tisíc mrtvých. Zbytky padlých se stále nacházejí na bojišti a jsou exhumovány a jejich slavnostní pohřeb se koná každý červenec na hřbitově v Czerwony.



14. granátnická divize SS (1. ukrajinská) (německy 14. Waffen Grenadier Division der SS (galizische Nr.1), před rokem 1944 nazývaná 14. dobrovolnická divize „Halič“ (německy 14. SS-Freiwilligen Division "Galizien") byl německý útvar původně rekrutovaný z haličských dobrovolníků ukrajinského původu ale později v něm bojovali také Slováci a Češia dobrovolníci a důstojníci z Holandska. Zformován v roce 1943, zničen ve Lvovsko-sandoměřské operaci, znovu postaven bojoval na Slovensku, v Jugoslávii a v Rakousku před tím, než byl přejmenován na první divizi Ukrajinské lidové armády a vzdal se západním spojencům 10. května 1945.

(rp,prvnizpravy.cz,kresy, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 79%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif