Stern: Vezme si Merkelová příklad z Putina? Zatím prohrává 1:0

zprávy

Most mezi Ruskem a Krymem je největším prestižním projektem Vladimíra Putina. Za pouhé čtyři roky byla dokončena 19 kilometrová konstrukce. Otevřen bude 9. Května, v Den vítězství nad nacistickým Německem.

Stern: Vezme si Merkelová příklad z Putina? Zatím prohrává 1:0
Vladimir Putin při návštěvě Kerčského mostu
23. března 2018 - 03:20

Hodnocení stavby není jednoznačné. Pro některé obrovský most potvrzuje připojení Krymu k Rusku. Pro Kyjev je stavba útiskem. Podle moskevské verze nebyl Krym připojen, ale Rusko vzalo v úvahu touhu krymských obyvatel, kteří se chtěli odtrhnout od Ukrajiny a vstoupit do Ruska.

Všechny strany se shodují na významu mostu: Krym nemá pozemní spojení s Ruskem. Poloostrov má jediné přirozené pozemní spojení s Ruskem přes území Ukrajiny a vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou stále napjaté. Krymský most ukončí začlenění poloostrova do Ruska.

Ukrajinský generál: Krymský most bez problémů zničíme

Dodávka vody a elektřiny na Krym je stejně důležitá, ale most je hmatatelným projektem integrace. Most má čtyřproudou dálnicí a dvojkolejnou železniční trať. Stavba je lidově nazývána "Putinovým mostem". Most je dlouhý 19 kilometrů.


Kerčský průliv (v kroužku)

V loňském srpnu byla dokončena velkolepá konstrukční fáze. Obrovský 6.000 tun vážící železný oblouk byl umístěn 35 metrů nad mořem. V té době se ještě uvažovalo o otevření mostu až  v roce 2019. Nyní, krátce po znovuzvolení prezidentem, Putin řekl, že doufá, že se most otevře v květnu 2018.

Kyjev: Rusko stavbou Kerčského mostu porušilo námořní právo

Reputace Vladimíra Putina je přímo spojena s projektem a realizací mostu. V každém významném projevu je zmiňován krymský most, před prezidentskými volbami se byl Putin osobně přesvědčit o postupu prací. Celou stavbu provádí skupina Strojgazmontaž Arkadije Rotenberga. Miliardář Rotenberg je jedním z nejbližších důvěrníků Putina, byl v dětském věku Putinovým kamarádem. Největší státní stavební zakázky provádí jeho firma.

Pokud bude most v květnu skutečně otevřen pro provoz, byl by vybudován v rekordním čase. Krizová začala v březnu 2014. Během pouhých čtyř let byl krymský most navržen, vyprojektován a vybudován, včetně infrastruktury na pevné zemi.

Když se podíváte na dva stěžejní projekty z hlediska infrastruktury z období vlády Angely Merkelové Merkelové, Letiště Berlín Braniborsko Willyho Brandta - BER (stavební práce byly zahájeny v roce 2006,nový termín otevření je v roce 2019) a železniční stanice Stuttgart 21 (dokončení v roce 2024), tak musíte říci: 1:0 pro Putina, obzvláště jestli otevře svůj most symbolicky 9. května na Den vítězství nad nacistickým Německem. V Německu se otevřeně spekuluje zda i přes investované miliardy se nevyplatí letiště BER zbourat.


(rp,prvnizpravy.cz,stern,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif