Také invaze do Normandie má svoji stínovou pověst

zprávy

Tento týden na nás vyskočil zástup mediálních jezinek s plnými nůšemi vzletných informací o invazi 21. skupiny spojeneckých armád vyloďujících se 6. června 1944 v Normandii mezi řekou Dives a poloostrovem Cotentin.

Také invaze do Normandie má svoji stínovou pověst
Z vylodění
6. června 2019 - 07:20

Vylodění bylo možné, protože nejvíce německých jednotek bylo vázáno obrovskou sovětsko – německou frontou. Tou dobou se připravovala sovětská armáda k mohutné běloruské operaci 1., 2., 3. běloruského frontu a 1. pobaltského frontu, píše František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.
.  
Spojenci mohli být spokojeni též v Itálii, kde na podružné frontě 2 dny před invazí dorazili do Říma. Značné problémy měli nacisté také na Balkáně v Řecku a s jugoslávskými partyzány.

Kvůli sovětské východní frontě na západní frontě byl katastrofální nedostatek letadel a obrněných vozidel všech druhů. Ervin Rommel, který měl jako maršál, pod palcem obranu atlantského pobřeží, věděl, že pokud se nepodaří zničit invazní jednotky hned na plážích, německý odpor skončí tak jak skutečně skončil.


Němci nemohli posílit západní frontu divizemi z východu, protože 23. června byla zahájena všeobecná ofenziva Rudé armády v šířce 300 km 1., 2., 3. běloruského frontu a 1. pobaltského frontu.  

Overlord a Rankin

Jednání Churchilla s Rooseveltem v roce 1943 na konferenci v Quebeku skončila plánem na vylodění ve Francii - plán „Overlord“. Druhým plánem byl „Rankin“, a není odtajněn do dnešního dne, a proto je s ním spojena otázka, zda o něm něco skutečně víme.

Podle plánu „Rankin“ mělo dojít k dohodě s německými generály, aby mohl být v klidu proveden  výsadek anglo-amerických vojsk na kontinent. Další krok: Německo rozpustí západní frontu a vojska Wehrmachtu se měla přesunout na východ k zadržování Rudé armády.

Sovětská vojska by byla nakonec zastavena kdesi mezi linií z roku 1939 a linií z roku 1941. Píše se, že prý začátkem roku 1944 obdržel generál Eisenhower, vrchní velitel operace „Overlord“, směrnici, aby v případě příznivých podmínek pro realizaci plánu „Rankin“, přesunul všechny prostředky ve prospěch plánu „Rankin“, to bez ohledu na dohody se sovětským generálním štábem.

Čili dodnes nevíme, do jaké míry byl plán jenom snem, nebo zda byly k tomu určité podmínky, ale nakonec Němci nedokázali svou část plánu realizovat.



„Nemyslitelné“

Ale podobné plány jak podrazit Stalinovu východní frontu nebyly jen škodolibým snem.

Na jaře 1945 britský podrazák Churchill vydal tajný rozkaz, aby polní maršál Montgomery, velící britským vojskům v poraženém Německu, shromažďoval německou bojovou techniku, aby v případě potřeby mohly být přiděleny zpět německým jednotkám, kdyby se západní spojenci rozhodli zastavit, či spíše zahnat směrem na východ, sovětské jednotky. Plán měl označení „Nemyslitelný“.

V britském okupačním pásmu byly soustředěny tři milióny německých vojáků částečně vybavených lehkými zbraněmi pod velením německých generálů. Britští inspektoři je kontrolovali a drželi v pohotovosti pro případ válečného tažení proti bývalému sovětskému spojenci. Maršálové Alexander a Montgomery souhlasili s Churchillovou antisovětskou orientaci.

Nakonec, jediné co se hmatatelně ocitlo na stránkách historie, je vylodění západních spojenců v Normandii.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif