Taliban: Ujišťujeme ruskou stranu, že cílem našeho útoku není Rusko

zprávy

Taliban neporuší hranici s Tádžikistánem a sousedními státy. Oznámil to 8.července oficiální zástupce islamistů na setkání se zvláštním vyslancem prezidenta Ruské federace Zamirem Kabulovem.

Taliban: Ujišťujeme ruskou stranu, že cílem našeho útoku není Rusko
Talibanci na hranicích s Tádžikistánem
9. července 2021 - 07:20

Čtyřčlenná delegace Talibanu pod vedením šejka Šahabuddina Delaware přijela do Moskvy na oficiální pozvání ruského ministerstva zahraničí. Na jednání byly projednány otázky týkající se obou zemí a současné situace v Afghánistánu, včetně mírového procesu.

Jak ujistil zástupce politické kanceláře hnutí Taliban Suheil Shahin , území Afghánistánu nebude použito jako základna proti třetím zemím a nebude ohrožen také tranzit zboží.


„Přijeli jsme do Moskvy, abychom s ruskou stranou diskutovali o současné situaci v Afghánistánu, a také abychom se ujistili, že nikomu nedovolíme použít afghánskou půdu k útoku na Rusko nebo sousední země," cituje TASS Shahina, „samozřejmě nebudeme útočit na hranici mezi Tádžikistánem a Afghánistánem. Ujišťujeme ruskou stranu, že naší politikou není útočit. “


Strany rovněž jednaly o mezinárodním úsilí v boji proti drogám. Zástupci Talibanu slíbili, že diplomaté, velvyslanectví, konzuláty a charitativní organizace nebudou mít v Afghánistánu problémy, budou moci vykonávat svou činnost normálně. Ruská strana podle Zabihullaha Mujahida ujistila také delegaci Talibanu o spolupráci.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif