Times: Německá katolická církev přiznala kolaboraci s nacisty!

zprávy

Němečtí katoličtí biskupové připustili, že během druhé světové války církev působila jako kolaborant nacistů, napsaly britské noviny The Times.

Times: Německá katolická církev přiznala kolaboraci s nacisty!
Ilustrační foto
4. května 2020 - 04:20

Německý duchovenstvo tímto způsobem nejen kritizovalo činy svých předchůdců, ale podkopal také pozici Vatikánu, který se všemi možnými způsoby pokoušel distancovat se od zločinů nacistického režimu.

Německá část katolické církve uznala „spoluvinu“ s nacisty během druhé světové války, uvedly The Times. Stalo se to několik dní před 75. výročím kapitulace Třetí říše.
 
Po celá desetiletí místní duchovní bojovali s dvojjakou pozicí církve, pokud jde o období nacistické nadvlády, přičemž nevyjádřovali jasné stanovisko k úloze církve v této záležitosti. Nová zpráva z konference katolických biskupů však zní, jak to řekl jeden z jejich prelátů, „přiznání viny“.
 
V dokumentu se uvádí: „Protože biskupové nevyjádřili jasně „ne“ válce a většina z nich posílila tuto vůli německého národa, účastnili se války. Možná biskupové nesdíleli nacistické ospravedlnění války na základě rasové ideologie, ale jejich slova a obrazy pomohly vojákům a režimu pokračovat ve válce, protože jim dodaly další smysluplnost.“
 

23stránkový dokument popisuje chování biskupů pouze v letech 1939 až 1945. Poznamenává také, že byly poslány stovky kněží na frontu k Wehrmachtu, tisíce církevních a klášterních nemovitostí byly přeměněny na vojenské nemocnice a desítky tisíc jeptišek vykonávaly svou „povinnost vůči vlasti“, které fungovaly jako zdravotní sestry.
 
Jak britská publikace připomněla, vztah církve s Hitlerem nebyl jednoduchý. Několik týdnů poté, co se nacisté zmocnili moci v roce 1933, podepsali konkordát s biskupy, který nastínil podmínky obtížného světa. Během následujícího desetiletí obě strany „tančily neohrabané tango“, balancuje mezi nepřátelstvím a spoluprací.
 
Vatikán odsoudil Hitlerovy rasové zákony ve slavné encyklice z roku 1937 - „S velkým znepokojením“ -, ale jeho biskupové z velké části nadšeně podporovali zahraniční politiku diktátora a rychlý pohyb směrem k válce.


Vatikán již dlouho tvrdí, že během druhé světové války papež Pius XII. otevřeně nekritizoval Adolfa Hitlera, protože se obával, že nacisté v odvetu potrestají německé katolíky.
 
V roce 2009 Benedikt XVI., který sloužil v mládí v Hitlerjugend, uznal „hrdinské ctnosti“ Pia XII. Tento krok byl ve skutečnosti reakcí na obvinění proti katolické církve, že mlčky souhlasila se zločiny nacistů.
 
Nyní je postavení Vatikánu podkopáno katolickými biskupy Německa, kteří kritizovali své válečné předchůdce za to, že se veřejně nevyjádřili proti Hitlerovi a proti vyhlazení šesti milionů Židů.

(kou, prvnizpravy.cz, thetimes.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?