Trump: Nezajímá mě názor Evropy na jadernou dohodu s Íránem!

zprávy

Americký prezident Donald Trump přiznal, že se nezajímá o názor evropských zemí na jadernou dohodu s Íránem.

Trump: Nezajímá mě názor Evropy na jadernou dohodu s Íránem!
Donald Trump, prezident USA
24. června 2019 - 11:06

„Evropané mě nezajímají. Evropané na tom chtěli vydělat spoustu peněz," řekl v neděli v rozhovoru pro NBC.

Zopakoval, že „USA se zajímají o Evropu“ tím, že ji chrání v rámci NATO, zatímco EU má dlouhodobě převahu v obchodu s Amerikou.

„Nevadí mi, jestli v tom bude Evropa. Evropa také chce souhlasit,“ dodal Trump.

Rovněž vyjádřil přesvědčení, že Teherán porušil podmínky dohody o společném komplexním akčním plánu. „Myslím, že dohodu porušili. Myslím si, že v místech, kde nedovolili inspekci, něco dělají,“ řekl.

V den výročí odstoupení USA od jaderné dohody 8. května Írán oznámil ukončení provádění řady opatření daných smlouvou vůči íránskému jadernému programu - pokud jde o obohacený uran a těžkou vodu.


Írán vysvětlil přijetí těchto opatření porušením jaderné dohody USA a uvalení sankcí proti Teheránu Washingtonem, jakož i neschopnost zbývajících členů-signatářů (Německo, Francie, Velká Británie, Čína a Rusko) tyto problémy adekvátně vyřešit. V tomto ohledu Írán poskytl těmto zemím 60 dní na ochranu zájmů Íránu a zároveň slíbil, že se vrátí k výkonu pozastavených povinností, pokud se jim podaří vyřešit problémy vyplývající z jednání Spojených států.

Zároveň Teherán prohlásil, že v příští etapě, pokud členské země jaderné dohody nezajistí zájmy Íránu ve stanoveném období, je připraven pokračovat v modernizaci reaktoru v Araku, který byl součástí smlouvy, a zruší omezení ohledně úrovně obohacování uranu.

(kou, prvnizpravy.cz, nbc.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif