Trump pohrozil Íránu zničením!

zprávy

Americký prezident Donald Trump pohrozil Íránu „obrovskou silou“ až do bodu zničení v případě útoku na Spojené státy.

Trump pohrozil Íránu zničením!
Donald Trump, prezident USA
26. června 2019 - 11:04

„Jakýkoliv útok Íránu na cokoliv americké se setká s ohromnou a nepřekonatelnou silou. V některých oblastech bude ohromující znamenat zničení," dodal.

„Už žádného Johna Kerry a Obamu!" napsal prezident s odkazem na bývalého ministra zahraničí a svého předchůdce, kteří v roce 2015 uzavřeli jadernou dohodu s Íránem, a od níž Trump v roce 2018 odstoupil.

Tweet hlavy Bílého domu byl reakcí na slova íránského prezidenta Hassana Rúháního: poté, co Washington uložil sankce proti íránskému vedení (zejména ajatoláhovi Chamenímu) a vojenským vůdcům, uvedl, že americkou administrativu zachvátilo „mentální postižení“ a neví, co dělá.


I tak napjatý vztah mezi Washingtonem a Teheránem se zhoršil po 13. červnu, kdy byly v Ománském zálivu napadeny ropné tankery Front Altair a Kokuka Courageous. Spojené státy z toho obviňují Írán a uvedly, že mají v úmyslu chránit svobodu plavby v regionu. V Teheránu tato obvinění odmítli a konstatovali, že jsou sami znepokojeni tím, co se stalo.

Minulý týden situaci zhoršila epizoda s dronem: Teherán prohlásil, že na jeho území byl sestřelen americký dron, ve Spojených státech tvrdí, že se to stalo v mezinárodním vzdušném prostoru. Jak Trump přiznal, po této události schválil úder na Írán, ale pak změnil názor a operaci odložil.

Navíc americké úřady uložily tvrdé sankce proti vrcholovému vedení sboru islámských revolučních gard a samotné gardy prohlásily za teroristickou organizaci. V reakci na to Írán označil americké centrální velitelství za teroristickou organizaci a USA „státem sponzorující terorismus“.

(kou, prvnizpravy.cz, twitter.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 75%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif