Trump sebral odvahu a konečně odvolal "jestřába" Boltona

zprávy

V každé ze svých funkcí v amerických vládácách učinil John Bolton svět konfliktnějším místem a Spojené státy více izolovanou a opovrhovanou zemí.

Trump sebral odvahu a konečně odvolal "jestřába" Boltona
John Bolton
11. září 2019 - 07:20

Současný prezident Donald Trump bude brzy mít svého čtvrtého poradce pro národní bezpečnost za méně než tři roky, což odráží nedostatek strategického smyslu, který je základem zahraniční a bezpečnostní politiky prezidenta.

Pokud je politika spíše záležitostí potlesku a přitažlivosti k domácí politické základně než k realizaci uceleného pohledu na místo Ameriky ve světě, pak není vidět, zda prezident a uchazeč o zaměstnání sdílejí stejný ucelený pohled, není součástí procesu náboru.     

Trumpovo obsazení pozice národního bezpečnostního poradce je  reakcí na různé potřeby a podněty. Michael Flynn očividně nebyl nikdy řádně prověřen. H. R. McMaster byl přitažlivý v generálské uniformě bez Flynnových zavazadel. Trump však zjevně nepředvídal, jak by unavil McMasterovu svědomitou připomínku svému šéfovi o tom, jak svět skutečně funguje, i když se takhle nehodí do sloganu. Jmenování Johna Boltona se zdálo jako nejpodivnější z těchto tří poradců, vzhledem k tomu, jak se zdálo, že názory tohoto uber-jestřába se střetávají s rétorikou Trumpovy kampaně o tom, jak zůstat mimo války. Bolton však nabídl byrokratický důvtip a možnost získat body s "jestřábími" částmi Trumpovy republikánské základny.

Jedním z největších faktorů pro získání Boltona byl Sheldon Adelson, jehož vážná politická šeková knížka mu získala značný vliv na Trumpovy politiky, kdy Adelsonovi zdaleka nezáleželo na politicích, kteří  se zabývají Izraelem nebo jsou důležité pro pravicovou vládu Izraele. Adelson a Bolton oba otevřeně obhajovali bombardování Íránu, což je hudba pro uši ultra tvrdé politiky vůči Íránu, kterou upřednostňuje vláda Benjamina Netanjahua. Byl to takový postoj Boltona, díky němuž byl Adelsonův oblíbený kandidát na práci v Bílém domě.



Není  náhoda, že k Boltonově odvolání dojde krátce po prudké hádce na veřejnosti mezi Adelsonem (spolu s jeho manželkou Miriam, duálním občanem Izraele a USA) a Netanjahuem. Tato hádka, která se objevila během vyšetřování obvinění z korupce proti Netanjahuovi a zjevně zahrnovala premiéra, který se stal obzvláště asertivním ve snaze řídit redakční praktiky Izraele Hayoma, bezplatné distribuční noviny, které Adelson vlastní, je výrazným a překvapujícím odklonem od toho, co bylo úzkým politickým a finančním partnerstvím mezi Adelsonem a Netanjahuem.

Pro Trumpovy úvahy bylo však zásadní jeho poznání, že Boltonovo odhodlání zničit obchody se střetlo s Trumpovou touhou uzavřít obchody. To se stalo na několika frontách. Platí to o Severní Koreji, kde demoliční politikou začala Boltonova kariéra.


Hlavním tématem zahraniční politiky, u které bude Boltonův odchod pravděpodobně největší rozdíl, je Írán. Bolton vždy chtěl válku; Trump stále více naznačoval, že chce dohodu. Prezidentovi muselo být jasné, že jakékoli úsilí o dosažení takové dohody bude Bolton sabotovat na každém kroku. Írán je také problémem, ve kterém současná politika zjevně selhává, přičemž kampaň „maximálního tlaku“ vede pouze k tvrdšímu postoji íránských postojů ohledně jaderných záležitostí, činnosti na Blízkém východě a domácí íránské politiky. Ministr zahraničí Mike Pompeo byl v tom všem Boltonovým maximálním nátlakovým partnerem, ale Pompeoovou první prioritou je zůstat v souladu s prezidentem. Když je Bolton pryč, může se změnit nálada prezidenta a tím i Pompeova.

Prezident Trump udělal správnou věc propuštění Johna Boltona. V každé ze svých funkcí ve vládě učinil Bolton svět konfliktnějším místem a Spojené státy více izolovanou a opovrhovanou zemí. To rozhodně nečinilo zemi bezpečnější. Jeden náznak toho, jak Boltonova politika byly v rozporu s americkými národními zájmy, je, že stále věří, že katastrofální útočná válka v Iráku byla dobrý nápad.

(rp,prvnizpravy.cz,nationalinterest,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?