Turčynov vysvětlil Ukrajincům, proč země nemůže vyhlásit válku Rusku

zprávy

Ukrajina nemůže vyhlásit válku Rusku, protože Moskva má jaderné zbraně, vysvětlil bývalý tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Alexander Turčynov.

Turčynov vysvětlil Ukrajincům, proč země nemůže vyhlásit válku Rusku
Alexander Turčynov
14. září 2019 - 10:10

Uvedl to na svých webových stránkách.

Podle něj nemá Kyjev proti Moskvě nic proti strategickým zbraním, protože jaderný arzenál v zemi byl likvidován po rozpadu SSSR.

Jak Turčynov poznamenal, v této situaci by jediným východiskem pro Ukrajinu by mělo být posílení vojenských možností. O případném pořízení jaderných zbraní se nezmínil. Ovšem loni prohlašoval (ještě jako tajemní ukrajinské bezpečnostní rady), že že Ukrajina musí vytvořit strategické (jaderné) odstrašující prostředky, a že „nikdo nemá morální nebo zákonná práva", aby Ukrajině zabránil uskutečnit takovou iniciativu.


„Nastane čas, kdy bude mít Rusko na konci své existence výrazně větší problémy, než měl Sovětský svaz, a osvobodíme nejen Krym," prohlásil bývalý tajemník ukrajinské rady národní bezpečnosti a obrany. Nespecifikoval ovšem, koho jiného hodlá „osvobodit“.

Krym se vrátil do Ruska po referendu konaném v roce 2014, v němž 96,77% voličů republiky a 95,6% obyvatel Sevastopolu podpořilo sloučení. Moskva opakovaně prohlašovala, že se obyvatelé poloostrova demokraticky, v plném souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN, rozhodli ve prospěch Ruska. Podle ruského vedení je otázka Krymu „uzavřenou věcí“.

(kou, prvnizpravy.cz, turchynov.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif