Turecko hrozí, že vyžene Američany z letecké základny Incirlik!

zprávy

Turecký národ je proti americké přítomnosti na letecké základně Incirlik v jižním Turecku v důsledku nepřátelské politiky Washingtonu vůči Ankaře, prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.

Turecko hrozí, že vyžene Američany z letecké základny Incirlik!
Turecká letecká základna Incirlik
31. května 2018 - 10:10

„Snažíme se zlepšit vztahy s USA. Aby se vrátily k normálu, USA by měly přijmout opatření ohledně (syrského) Manbidže, problém (opozičního kazatele Fethullaha) Gulena, a existují i jiné problémy. Jakmile na to řeč, naši lidé říkají: „Uzavřete (USA) základnu v Incirliku. „máme v našich rukou, existují i další trumfy. USA by si neměli takové spojence ztratit. Očekáváme, že USA ustoupí od svých chybných kroků,“ řekl Çavuşoğlu v rozhovoru pro televizní kanál A Haber.

Poznamenal, že Turecko očekává, že vyřeší problém Manbidže v souladu s plánem dohodnutým se Spojenými státy.

„Ale pokud bude naděje vyčerpána, Turecko může ukázat svou sílu. Jsme nezávislou zemí a přijmeme veškerá opatření podle našeho uvážení," dodal turecký ministr.


Vztahy mezi Tureckem a USA jsou v krizi kvůli podpoře poskytované ze strany ozbrojených sil USA syrským Kurdům (YPG), které Ankara považuje za teroristickou skupinu navázanou na v Turecku zakázanou Kurdskou strany pracujících (PKK). Washington to vysvětluje bojem proti teroristické skupině IS. Dříve Turecko opakovaně obviňovalo USA, že nesplnily své sliby, že z Manbdže vyvedou YPG poté, co kurdské útvary osvobodily město od IS v červnu 2016.

Ankara navíc požaduje, aby Washington vydal Gulena, který je obviněn z organizování pokusu o převrat v červenci 2016.

Mezi dalšími problémy je i nákup ruských protiraketových systémů S-400 Tureckem, který USA ostře kritizovaly. Pohrozily Ankaře, že to zpochybňuje prodej nových amerických stíhaček F-35. Ankara v reakci odpověděla, že může pak projevit zájem o nákup ruských stíhaček páté generace Su-57.

(kou, prvnizpravy.cz, ahaber.com.tr, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif