Ukrainagate má další oběť: Americký ministr energetiky rezignoval

zprávy

Americký ministr energetiky Rick Perry oznámill ve čtvrtek prezidentu Donaldu Trumpovi, že rezignuje.

Ukrainagate má další oběť: Americký ministr energetiky rezignoval
Rick Perry, americký ministr energetiky
18. října 2019 - 06:20

Zpráva přichází poté, co web POLITICO začátkem tohoto měsíce oznámil, že Perry plánuje odstoupit, nejspíše proto, že je vystaven tlaku páteční lhůty, kdy měl před Kongresem mluvit  o své úloze ve snaze Trumpovy administrativy přimět ukrajinské úředníky, aby vyšetřili bývalého viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Ministr energetiky Rick Perry ve středu odmítl říci, zda bude reagovat na předvolání  k „výslechu“ a informovat  o své  úloze v ukrajinské kauze, která vyvolala obžalovací pokus demokratů.

„Dům demokracie (House Democrats) poslal předvolání k vysvětlení záznamů, které máme, a naše hlavní rada a rada  Bílého domu prochází tím procesem,“  řekl Perry, „budu se řídit jejich radou. “

Perry později odmítl odpovědět na otázku o obžalobě během tiskové konference dnes ráno zaměřené na nadcházející ministrovu cestu do Bruselu. Bílý dům však již dříve prohlásil, že nebude spolupracovat s vyšetřováním zaměřeným na úsilí prezidenta Donalda Trumpa, že tlačil na Ukrajinu, aby vyšetřila bývalého viceprezidenta Joe Bidena.


House Democrats se chtějí dozvědět více o roli Perryho v americko-ukrajinské diplomacii jakožto jednoho ze „tří přátel“, skupiny spojenců Trumpa, kteří mají na starosti zahraniční vztahy v zemi nad hlavami kariérních diplomatů. Perry se stal terčem sondy, když zpráva informátora uvedla, že  nahradil viceprezidenta Mika Penceho jako vedoucího americké delegace při inauguraci ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského.

(rp,prvnizpravy.cz,politico,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif