Ukrajina nechce dodržovat minské dohody, chce válku

zprávy

Boris Gryzlov, ruský zmocněnec v Trilaterální kontaktní skupině (TCG) pro urovnání konfliktu na Donbasu, obvinil Ukrajinu z úmyslného porušování příměří.

Ukrajina nechce dodržovat minské dohody, chce válku
Ilustrační foto
4. března 2021 - 10:10

Podle agentury TASS jeho prohlášení zaznělo 3. března po zasedání TCG. Zplnomocněný zástupce zdůraznil, že Kyjev vyvolává eskalaci konfliktu v regionu.

„Další schůzka kontaktní skupiny skončila. Účastníci diskutovali o nové vlně porušování pravidel z ukrajinské strany. Nejedná se o vyprovokování ani o náhodné porušení - jedná se o úmyslné akce spáchané na příkaz ukrajinských úřadů, “ uvedl Gryzlov.


Dodal, že „ukrajinské orgány snížily na nulu většinu dříve dohodnutých bezpečnostních záruk.“

„Ukrajina vyvolává vojenskou eskalaci konfliktu," zopakoval ruský vyslanec ještě jednou.

Zdůraznil, že pozorovatelé zaznamenávají nové ostřelování na Donbasu, potvrzují přemístění dalších sil a prostředků ozbrojených sil Ukrajiny a rozmístění vojenského vybavení ozbrojených sil Ukrajiny v obytných oblastech.

Podle Gryzlova je předpokladem pro dosažení míru v regionu politický dialog mezi Kyjevem a Donbasem.

„Musíte pochopit, že dohoda bude stabilní, pouze pokud bude provedena politická část minských dohod. Je alarmující, že všechny dokumenty připravené Donbasem jsou tvrdohlavě ignorovány. Za těchto podmínek je těžké mluvit o obnovení dialogu. Dokud ukrajinská vláda odmítá vést dialog s Donbasem a směřuje k válce, bude pro Donbas obtížné důvěřovat jejím slibům, “vysvětlil politik.

Gryzlov uvedl, že Ukrajina již upustila od dříve dosažených dohod o přípravě akčního plánu řešení konfliktu v souladu s minskými dohodami, na kterém se dohodli všichni účastníci kontaktní skupiny, na základě stávajících návrhů Donbas a Kyjev.

„Otázky humanitární a ekonomické oblasti stále nejsou vyřešeny. Ukrajina odmítá závazky k obnovení sociálně-ekonomických vazeb, včetně organizace vyplácení důchodů obyvatelům Donbasu, proces výměny zadržených byl blokován, “uvedl Gryzlov.


Podle jeho názoru „pouze přechod k politickému urovnání, k formátu přímého a trvalého dialogu mezi Kyjevem a Donbasem může zastavit nová dobrodružství ukrajinských úřadů a vrátit Ukrajinu k míru a normálnímu životu“.

V současné době se však události na Donbasu rychle rozvíjejí zcela opačným směrem.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif