Ukrajinská vláda:Konflikt na Donbasu neblokuje náš vstup do NATO

zprávy

Olga Stefanišina, místopředsedkyně ukrajinské vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci, je přesvědčena, že konflikt na Donbasu se nestane překážkou vstupu Ukrajiny do NATO.

Ukrajinská vláda:Konflikt na Donbasu neblokuje náš vstup do NATO
Olga Stefanišina, místopředsedkyně ukrajinské vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci
17. září 2020 - 09:01

Tento názor vyjádřila Olga Stefanišina v rozhovoru pro RBC-Ukrajina.

Stefanišina připomněla, že NATO má nyní členy, u nichž existují také nevyřešené územní problémy.

Podívejme se na to realisticky. Mezi členy NATO je mnoho zemí s územními konflikty. Existují dokonce i země Aliance, které mají mezi sebou nevyřešené územní problémy," řekla Stefanišina.

Jako příklad uvedla Řecko a Turecko, jakož i Španělsko a Spojené království, které zpochybnily územní problémy.

„Takové banální příklady, to je jako pohled do slepého zrcadla,“ uvedla Stefanišina a vyvrátila tezi, že dokud konflikt na Donbasu neskončí, Ukrajina nevstoupí do NATO.


Nová ukrajinská národní bezpečnostní strategie, kterou prezident Vladimir Zelenskij uvedl v platnost v pondělí, má za cíl stát se členem NATO.

Ukrajina nedávno dosáhla úspěchu a získala status NATO Enhanced Capacity Partner (NATO). Nyní Ukrajina čeká na mnohem užší spolupráci s Aliancí a z dlouhodobého hlediska na akční plán členství.

Na druhé straně jazykové zákony vyvolaly zejména v Maďarsku bouřlivou odezvu, takže blokuje činnost rady Ukrajina - NATO. Navíc povinný optimismus ukrajinské vlády nebere ve své argumentaci v úvahu skutečnost, že si aliance nechce vytvářet další vrásky s další zemí kvůli územním sporům a válce na jihovýchodě Ukrajiny. Politická špička v Kyjevě by si měla přiznat, že Ukrajina (stejně jako například Gruzie) je v podstatě jen geopolitickým faktorem nátlaku na Ruskou federaci. A hovořit o plném členství v NATO, aspoň v dohledné době, je naprosto "nereálné".

(rp,prvnizpravy.cz,rbc,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif