Ukrajinské dělostřelectvo úřadovalo: Granáty dopadly i na dětské hřiště

zprávy

Těžké dělostřelectvo ukrajinské armády střílelo během noci z 18. na 19. května 2020 na vesnici Staromichajlovka, 14 kilometrů od Doněcka, hlavního města Doněcké lidové republiky (DLR).

Ukrajinské dělostřelectvo úřadovalo: Granáty dopadly i na dětské hřiště
Granáty dopadly i na dětské hřiště
21. května 2020 - 03:20

Bezpečnostní služba DLR minulý týden objevila tři 122 mm samohybné houfnice Gvozdika na ukrajinské straně poblíž Doněcka, přestávka v palbě těžkého dělostřelectva ukrajinskou armádou tak netrvala příliš dlouho, necelé tři týdny.

Od 18. do 19. května tak ukrajinská armáda 21krát porušila příměří a vypálila 143 kusů munice, včetně 15 těžkých dělostřeleckých granátů ráže 122 mm a 54 kusů 120 mm minometných granátů a 82 mm. Všechny těžké palebné zbraně byly namířeny proti Doněcku a jeho okolí.



Všech 15 těžkých dělostřeleckých granátů bylo vypáleno ukrajinskou armádou přes noc na vesnici Staromichajlovka. Některé z těchto granátů dopadly na obytné oblasti vesnice, poškodily 12 domů, všechny umístěné na stejné ulici, vzdálené více než 2 km od přední linie! Z toho vyplývá, že neexistuje žádná omluva typu „chyba střelby“, kterou lze argumentovat pro ospravedlnění tohoto válečného zločinu.

Zastoupení DLR ve Společném kontrolním a koordinačním centru příměří (JCCF) zveřejnilo fotografie škod způsobených palbou ukrajinské armády na domech ve vesnice Staromichajlovka.

Večer 18. května 2020 byly ve stejné vesnici poškozeny tři další domy po vypálení střel z pěchotních bojových vozidel, protiletadlových raketometů a těžkých kulometů. Všechny tyto tři domy se nacházejí na ulici Ševčenko, poblíž přední linie.

A ráno, 19. května 2020, ukrajinská armáda vypálila 35 120 mm a 82 mm minometných granátů do vesnic ve směru Horlivka a Ozerianovce, kde střelba poškodila čtyři elektrické transformátory, zapůsobila tak výpadek elektřiny  u více než 200 domů a školy.

Ukrajinská armáda také zahájila palbu z ručních palných zbraní na území čistírny odpadních vod v Doněcku kolem 9:20, naštěstí také bez obětí.



Opětovná palba  těžkého dělostřelectva ukrajinské armády proti DLR je však velmi špatným signálem a ukazuje, že pokud se nedosáhne dohody o posílení opatření pro kontrolu příměří během vyjednávání ve Společném kontrolním a koordinačním centru příměří, situace se v první linii opět zhoršuje a na to vždy doplácí civilisté.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:dnr-sckk.ru.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 83%
transparent.gif transparent.gif
Ne 9%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 8%
transparent.gif transparent.gif