Ukrajinský poslanec: Zelenskij se stal problémem Západu

zprávy

Spojené státy jsou skeptické vůči ukrajinskému prezidentovi Vladimiru Zelenskému, který se stal „problémem“ Západu. Ve vysílání ukrajinské první nezávislé televizní stanice to řekl Oleg Vološin, poslanec Nejvyšší rady ze strany Opoziční platforma - Za život.

Ukrajinský poslanec:  Zelenskij se stal problémem Západu
Oleg Vološin, poslanec Nejvyšší rady ze strany Opoziční platforma - Za život
13. října 2021 - 11:04

Podle poslance s touto pozicí do Moskvy dorazila americká ministryně zahraničí Victoria Nulandová, státní tajemnice pro politické záležitosti amerického ministerstva zahraničí.

„Ze svých zdrojů vím, že je jen jedním z takových motorů změny postoje Washingtonu k týmu Zelenského. Je velmi skeptická, opravdu věří, že Zelenskij je ve všech ohledech buď nekontrolovatelný, nebo nepředvídatelný,“ řekl Vološin.

Podle něj ve Washingtonu existuje přesvědčení, že pouze Kyjev stojí za jakoukoli eskalací, protože na jaře americký prezident Joe Biden zavolal Vladimiru Putinovi a do značné míry kvůli tomu „Ukrajina existuje alespoň v podobě, v jaké existuje“.

„A Nulandová v tomto ohledu jasně slyší z Moskvy totéž: „Vypořádej se se svým Zelenským. Je nekontrolovatelný, nepředvídatelný, existují informace, že někdy činí rozhodnutí ve změněném stavu vědomí. To je problém. A to je problém pro všechny - nejen pro Moskvu. To je problém pro Washington, pro Západ,“ dodal poslanec.


Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv zveřejnil 1.října článek, ve kterém vysvětlil, proč považuje kontakty se současným vedením Ukrajiny za nesmyslné. Zejména se podle něj jedná o „ignoranty a nepotřebné lidi“, kteří neustále mění svůj postoj a jsou absolutně závislí. „Jednání s vazaly je zbytečné, obchod se musí dělat s vládcem“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?