USA kvůli Afghánistánu musí zvýšit interakci s Ruskem, Čínou a Pákistánem

zprávy

Americké úřady budou nuceny zvýšit interakci s Ruskem, Čínou a Pákistánem při shromažďování zpravodajských údajů o tom, co se děje v Afghánistánu a možných teroristických hrozbách.

USA kvůli Afghánistánu musí zvýšit interakci s Ruskem, Čínou a Pákistánem
Susan Gordonová, bývalá zástupkyně ředitele americké národní zpravodajské služby
6. září 2021 - 10:40

Tento názor vyjádřila 5. září na  televizního kanálu CBS bývalá zástupkyně ředitele americké národní zpravodajské služby Susan Gordonová .

Potvrdila, že se v Afghánistánu mohou aktivizovat mezinárodní teroristické skupiny a pokusit se využít zemi pro své vlastní účely.

„To by mělo být znepokojující," řekla Gordonová.

„Myslím, že teď, když nemáme tu výhodu, že jsme přítomni v Afghánistánu, a proto je shromažďování zpravodajských informací méně efektivní, administrativa Joe  Bidena bude muset zdvojnásobit své úsilí o partnerství v regionu. A budeme se muset spolehnout na atypické partnery, jako je Rusko, Čína a Pákistán, aby v této oblasti provedli tuto práci, aby se pokusili uplatnit stabilizační vliv, je to nutné, aby se zabránilo novému růstu hrozeb, “zdůraznila.


Gordonová uvedla, že udržení vojenské přítomnosti v Afghánistánu umožnilo Spojeným státům identifikovat „lidi, kteří mají informace“ v zemi, a pracovat s nimi. To podle ní umožnilo získat významnou část zpravodajských dat.

„Nenazývala bych to selháním zpravodajských služeb," řekla Gordonová s tím, že Washington nečekal tak rychlé převzetí moci v Afghánistánu Talibanem. Myslím si, že zpravodajská komunita za posledních 20 let, jak jsme v zemi udržovali přítomnost, měla docela dobrou představu o tom, jaká je situace a jak stabilní bude vláda pravděpodobně, pokud odejdeme. " řekla bývalá zástupkyně  ředitele americké národní zpravodajské služby.

Přiznala, že americké zpravodajské služby zjevně nedokázaly s dostatečnou přesností předpovědět, jak rychle se budou události v zemi vyvíjet.

(rp,prvnizpravy.cz,cbs,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif