Vesti: Jak se k moci dostal Porošenkův "zločinecký gang"!

zprávy

Bývalý ukrajinský poslanec a spolupracovník Petro Porošenka David Žvania popsal, jak se Porošenko, Turčynov a další vůdci Majdanu v roce 2014 dostali k moci.

Vesti: Jak se k moci dostal Porošenkův "zločinecký gang"!
Petro Porošenko, bývalý prezident Ukrajiny
25. července 2020 - 04:20

Podle ukrajinského deníku „Vesti“ nazval bývalé společníky zločineckou skupinou, která podle něj od samého počátku stanovila cíl ukořistit moc k osobnímu obohacení.

Bývalý ukrajinský poslanec David Žvania, který byl v roce 2014 členem vnitřního kruhu Petro Porošenka, sdělil, že prostřednictvím tehdejšího ukrajinského velvyslance v Německu Pavla Klimkina převedl úplatek ve výši 5 milionů eur evropským úředníkům, aby podpořil kandidaturu Petro Porošenka na post ukrajinské ho prezidenta. Podle „Vesti“ to uvedl ve videu zveřejněném na portálu YouTube.

„Já a Klimkin jsme se přímo zúčastnili převodu 5 milionů eur prostřednictvím ukrajinského velvyslanectví v Německu na jednoho v té době významného evropského úředníka, abychom zajistili podporu Porošenka jako kandidáta na prezidentství Ukrajiny z EU," uvedl Žvania.


Bývalý poslanec také řekl, jak se Porošenko, Turčynov a další vůdci Majdanu dostali k moci v roce 2014. Nazval bývalé společníky zločineckou skupinou, která podle něj od samého začátku stanovila cíl dostat se k moci pro osobní obohacení.

„Financovali jsme Majdan, podporovali jsme protestní nálady v médiích, zmařili vládní mírové iniciativy, vedli samostatná jednání se zástupci Strany regionů a jednali se zahraničními ambasádami. Skupina zahrnovala Martynenka, Porošenka, Turčynova a Klička. Každý z nich připojil svou vlastní skupinu. Například Turčynov přinesl Pašinského a Parubije,“ řekl.

Žvania ujistil, že je připraven dosvědčit vyšetřujícím orgánům všechna tato skutečnosti.

Ujistil také, že se Porošenko se stal prezidentem na základě konsenzu oligarchů. Porošenko vůči nim navíc údajně převzal určité závazky, které ve většině případů uskutečnil. Do transakce podle Žvania nebyl zapojen pouze Igor Kolomojský, zbytek obdržel své korupční kvóty. Současně byl, podle politika, součástí této dohody post starosty Vitalije Klička.

Během svého funkčního období Porošenko získal korupční cestou asi 4 miliardy dolarů, dodal Žvania.

(kou, prvnizpravy.cz, vesti.ua, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif