Vladimir Zelenskij: „Návrat“ Krymu je obtížný problém

zprávy

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij v rozhovoru pro Euronews označil „návrat“ Krymu za obtížný problém. Zelenskij vyjádřil politování nad tím, že o vlastnictví poloostrova není diskutováno v Normandském formátu.

Vladimir Zelenskij: „Návrat“ Krymu je obtížný problém
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
26. srpna 2020 - 06:20

„Nikdo nechce mluvit o Krymu, zejména ne Rusko. Tuto otázku jsem nastolil. Ale celou dobu jsme věnovali jenom Donbasu,“ stěžoval si Zelenskij.

Vladimir Zelenskij věří, že Ukrajina by neměla mít „dovoleno ztrácet“ své území. Současně by mu orgány Kyjeva podle jeho názoru neměly „vyčítat to, co se stalo“.

„Neexistuje žádná seriózní a účinná platforma pro diskusi o této otázce, s výjimkou našich mezinárodních jednání a dohod s našimi zahraničními partnery, což vedlo k sankcím a nátlaku na Rusko," dodal ukrajinský prezident.

Zelenskij  dále poznamenal, že na návrat Donbasu a Krymu jsou vyrovnané šance.

„Obě situace jsou prioritou. Nevidím mezi nimi rozdíl. Existuje jen jedna - lidé na východě umírají. Podle tohoto lidského faktoru je pro mě osobně situace v popředí. Jsou však na stejné úrovni,“ uzavřel Zelenskij.


Normandský formát zahrnuje Rusko, Německo, Francii a Ukrajinu. Skupina se zabývá urovnáním ukrajinského konfliktu. Současně ruské orgány opakovaně zdůrazňovaly, že Kyjev se vyhýbá svým závazkům plnit minské dohody.

(rp,prvnizpravy.cz,ria,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?