Vůdce CDU Laschet: Nepřátelství vůči Putinovi je populismus!

zprávy

Armin Laschet, který nahradil Merkelovou v čele vládnoucí Křesťanskodemokratické unie (CDU), je považován za její mužskou „kopii“

Vůdce CDU Laschet: Nepřátelství vůči Putinovi je populismus!
Armin Laschet, nový předseda CDU
17. ledna 2021 - 07:20

59letý Armin Laschet, předseda vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, bývalý novinář, je označován za nástupce Merkelové politiky.

Laschet má nyní velkou šanci stát se novým německým kancléřem po volbách do Bundestagu, pokud CDU opět zvítězí.

Laschet zvítězil v intraparty „volbách“ díky podpoře Merkelové, a to i přes nedostatek vládních zkušeností a skutečnost, že jeho hodnocení mírně pokleslo kvůli koronavirové krizi, v níž se ukázal nejrozhodnějším způsobem.

Vysvětlil však situaci: Severní Porýní-Vestfálsko je nejlidnatější německou oblastí a není snadné potlačit epidemii. Kromě toho ho podpořil ministr zdravotnictví Jens Spahn, jehož názoru, podle odborníků, bude poslouchat.

Ze všech uchazečů o místo vedoucího CDU je Lashet považován za nejmírnějšího, včetně vztahu k Rusku.

Bez Ruska je nemožné vyřešit mnoho mezinárodních problémů. To znamená, že s ním musíme hledat společné myšlenky," řekl Laschet více než jednou.



Německo by se mělo zdržet antiputinovské hysterie. Bičování nepřátelství vůči ruskému vůdci je populismus! “ řekl Laschet po anexi Krymu.

Kromě toho považoval důkazy o účasti Ruska na otravě Skripalových za nepřesvědčivé. „Dehonestace Ruska je bezohledná. Británie je příliš horlivá v solidaritě se Spojenými státy," řekl Laschet.

Laschet se navíc zasazuje o účast Berlína v Nord Stream 2 a postupném rušení sankčních omezení proti Rusku. Podle názoru Ukrajiny je pro Ukrajinu možné, že bude zvýšen tlak Berlína na provádění politické části minských dohod.  

„Laschetovi se přezdívá„ German Biden “, jedná se o liberála z CDU, který tíhne k levicovějším silám. Pokračuje v otevřené migrační politice a označuje Německo za přistěhovaleckou zemi. Ne všem členům strany se líbí to, že stojí za dialogem s Moskvou, dokončení Nord Stream 2. Zahraniční politika však nebyla při výběru nového vůdce CDU rozhodujícím faktorem (a regionální politik Laschet nemá v mezinárodních záležitostech mnoho zkušeností). Němci se nyní primárně zabývají bojem proti koronaviru, očkováním a hospodářským oživením. Laschet se v tomto smyslu jeví jako adekvátní kandidát. Celkově se pod ním bude měnit jen málo, bude pokračovat politika Merkelové. Pokud jde o Ukrajinu, je pravděpodobné, že za Lascheta bude čelit zmrazení konfliktu na Donbasu.nechce zkazit vztahy s Moskvou, na druhé straně se bude zabývat vnitřními problémy souvisejícími s bojem proti koronaviru, “ řekl německý novinář Paul Urban pro web Strana.ua.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?