Výzva Francii a Německu: Připravte se na rusko-ukrajinskou válku

zprávy

Ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba v pondělí večer 15.listopadu oznámil, že Francie a Německo musí začít s přípravami na možný vojenský střet mezi Ruskem a Ukrajinou.

Výzva Francii a Německu: Připravte se na rusko-ukrajinskou válku
Dmitrij Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí
16. listopadu 2021 - 07:20

Ministr to oznámil ukrajinským novinářům po jednání s ministry zahraničí Francie a Německa Jean-Yves le Drian a Heiko Maas v Bruselu.

„Pokud Rusko začne jednat, nebudete mít fyzicky čas na koordinaci, na procházení všech byrokratických procedur, na domlouvání rozhodnutí. Proto prosím, proveďte přípravné práce již nyní,“ řekl Kuleba.

Zdůraznil, že pokud bude fungovat vojenský scénář, pak „prostě nebude čas“.

Ukrajina se podle něj v jakémkoli scénáři zachová velmi zodpovědně, ale v případě potřeby se bude bránit.
Den předtím uvedla náměstkyně ministra obrany Ukrajiny Anna Malyarová , že ukrajinská armáda je neustále připravena se bránit. Vyjádřila se tak ke zprávám o údajné zvýšené aktivitě ruských jednotek u ukrajinských hranic.

11. listopadu agentura Bloomberg s odkazem na zdroje uvedla, že zástupci administrativy prezidenta Spojených států Joe Bidena na brífinku vyjádřili obavy z možné přípravy Ruska na invazi na Ukrajinu. Spojené státy diskutovaly o možných plánech Ruské federace po objevení „utajovaných informací“, které vlastní pouze Spojené státy.


Také tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že taková prohlášení jsou prázdná, nepřiměřená eskalace napětí. Provokativních akcí je podle něj v současnosti stále více. Mluvčí Kremlu zdůraznil, že to nemůže nechat Rusko lhostejné k tomu, co se děje.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že prohlášení, že Rusko údajně připravuje invazi na Ukrajinu, jsou alarmující.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif