Westinghouse kupuje uran z Ruska, přitom Polsko chce jaderné sankce

zprávy

Polsko a Litva budou požadovat, aby „jaderné“ sankce byly zahrnuty do desátého balíčku sankcí proti Rusku. Mezitím americký Westinghouse, který se dohodl s Varšavou na výstavbě jaderné elektrárny, pokračuje v nákupu ruského uranu.

Westinghouse kupuje uran z Ruska, přitom Polsko chce jaderné sankce
Ilustrační foto
14. ledna 2023 - 07:20

Podle agentury Reuters s odkazem na diplomatické zdroje se jestřábi z EU chystají lobbovat za zavedení sankcí proti Rosatomu a vedení ruské státní korporace v rámci desátého balíčku sankcí. Cílem je omezit spolupráci mezi EU a ruským jaderným průmyslem, upřesnil účastník.

S desátým balíčkem sankcí se chtějí shodovat do 24. února, kdy  na Ukrajině začala vojenská operace.

Rusko není největším těžařem a vývozcem uranu, ale jeho podíl na službách konverze uranu je třetinový a na obohacování - 40 % světového trhu. Američtí provozovatelé jaderných elektráren navíc dostávají 20 % svého obohaceného uranu z Ruska a oficiálně se postavili proti jakýmkoli omezením.



Polsko se chystá postavit jadernou elektrárnu s pomocí amerického Westinghouse. A podle webu exportně-importních operací ImportGenius pokračovala v roce 2023 v nákupu obohaceného hexafluoridu uranu od společnosti Tenex, což je ochranná známka společnosti Techsnabexport JSC. Americká společnost přijala 1. ledna z Ruska ve Spojených státech náklad surovin pro výrobu palivových souborů.

Pokud Spojené státy nebudou diskutovat o tématu „jaderných“ sankcí, tak v Evropě se proti nim otevřeně staví Maďarsko, kde Rosatom postaví dva energetické bloky pro jadernou elektrárnu Paks.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?