WSJ: Spojeným státům hrozí na Kubě a ve Venezuele „syrský scénář"!

zprávy

Svržení prezidenta Nicholase Madura by bylo pro vládu Donalda Trumpa v předvečer nové prezidentské volby v USA velkým úspěchem, ale ruská podpora venezuelského vůdce by mohla zmařit plány amerického vůdce.

WSJ: Spojeným státům hrozí na Kubě a ve Venezuele „syrský scénář"!
Ilustrační foto
28. dubna 2019 - 06:20

Uvedl to Walter Russell Mead, novinář Wall Street Journal ve svém článku.

Trump se podle novináře domnívá, že všechny vlády, které na Západní polokouli nemá rád, podporují Venezuelu. Novým krokem Spojených států v procesu „svržení" Madura byl proto vyvinut tlak na Kubu, která podle Spojených států poskytuje vážnou podporu venezuelskému vůdci.

Dříve se snažil zlepšit vztahy s Kubou bývalý prezident Barack Obama, doufal, že zlepšení vztahů se Spojenými státy by donutilo Havanu odvrátit se od Venezuely, ale tyto plány se nezdařily, protože „Venezuela nahradila SSSR Kubou jako zdroj dotací", poznamenal novinář.

Dodal, že po zničení venezuelské ekonomiky může následovat katastrofa režimu na Kubě. S takovým vývojem bude Trump získá „historickou šancí“, protože Spojené státy nebyly schopny se s Havanou vyrovnat již několik desetiletí a takový dvojitý úspěch výrazně zvýší hodnocení Trumpa v předvečer voleb.

Podle Russella Meada však Rusko neumožní Spojeným státům tak snadně vyvíjet tlak na Venezuelu a Kubu, přičemž se může opakovat „syrský scénář“ a Moskva znovu „poniží“ Washington.


Snaha amerického prezidenta svrhnout Madura ve Venezuele dokazuje mimořádný význam této otázky pro Trumpa. Současně se jeho impuls může proměnit v obrovský neúspěch, protože Venezuela a Kuba budou pravděpodobně podporovány Ruskem a Čínou. Kromě toho Kanada a evropští partneři Spojených států již odsoudili extrateritoriální sankce USA vůči Íránu, a nyní je nepravděpodobné, že budou mimo, poznamenal Mead.

Závěrem Russell Mead uvedl, že 60 let po nástupu Fidela Castra na Kubě se Havana opět stává centrem globální politické krize a důsledky tohoto konfliktu jsou mimořádně nepředvídatelné, zejména díky obrovskému úsilí světových mocností.

Ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu oznámil, že od 2. května Spojené státy nebudou prodlužovat výjimky zákona, který stanoví možnost podání žaloby proti Kubě a zahraničním společnostem v souvislosti s majetkem zabaveným občanům Spojených států po revoluci, což otevírá cestu pro podání takových soudních sporů.

V roce 1996 byl přijat v USA Helms-Burton zákon. Stanovuje rozšíření hospodářských sankcí nejen na Kubu, ale i na zahraniční společnosti, které s ní spolupracují, včetně vytěžování majetku, který byl zajištěn orgány ostrova, který patřil občanům USA nebo Kubáncům, kteří později získali americké občanství po revolucí v roce 1959.

Ve Venezuele, 21. ledna, masové protesty začaly proti současnému prezidentovi Maduro, krátce poté, co složil přísahu prezidenta. Po zahájení nepokojů se mluvčí opozičního parlamentu Juan Guaidó nezákonně prohlásil za prozatímní hlavu státu. Řada západních zemí, vedená Spojenými státy, uznala Guaidóa. Maduro naopak nazval hlavu parlamentu loutkou Spojených států. Rusko, Čína a řada dalších zemí podpořily Maduro,a jako legitimního prezidenta Venezuely. Moskva nazvala „prezidentský status“ Guaidóa slovem „neexistující“.

(kou, prvnizpravy.cz, wsj.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif