Zacharová: Čekáme na vysvětlení Londýna o zakladateli „Bílých přileb" !

zprávy

Místo toho, aby Londýn tvrdil, že Moskva a Damašek kritizují "Bílé přilby", měl by se vyjádřit k informacím, že jedním ze zakladatelů organizace je bývalý zaměstnanec Mi-6, který byl podle některých zpráv v kontaktu s Al-Káidou.

Zacharová: Čekáme na vysvětlení Londýna o zakladateli „Bílých přileb" !
Těžce ranění na snímcích Bílých přileb, se později mají k světu
9. listopadu 2019 - 10:10

Uvedla to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

Vyjádřila se tak k prohlášení náměstka britského ministra zahraničí Andrewa Marrisona, že se představitelé „Bílých přileb“ údajně „stali předmětem dezinformační kampaně ze strany syrských a ruských orgánů“.

Zacharova nazvala komuniké britského ministerstva zahraničí „úžasným“, zejména v souvislosti s historií organizace „Bílých přileb“.

„Podívejme se, kdo je u vzniku této struktury ... Je dostatečně známo, že jedním ze zakladatelů „Bílých přileb“ je James le Mesurier. Je to bývalý britský zpravodajský důstojník, konkrétně Mi-6,“ uvedla Zacharová na briefingu. Poznamenala, že taková skutečnost může být stěží považována za náhodnou.


„Tato osoba byla účastna mnoha konfliktů po celém světě, včetně Balkánu, Středního východu ... Navíc řada vyšetřovatelů poukazuje na spojení tohoto bývalého zpravodajského důstojníka s teroristickými organizacemi během jeho práce v Kosovu. Podle některých zdrojů v jeho týmu byli i členové al-Káidy,“ poznamenala mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Moskva „by ráda vyslechla nějaké vysvětlení od oficiálního Londýna těchto skutečností“, dodala Zacharová.

Organizace „Bílé přilby“ („White Helmets“), která byla na Západě všeobecně známa a podporována, deklarovala svůj cíl zachraňovat civilisty ve válečných zónách, syrské orgány ji však obviňují z vazeb s extremisty a provádění nepřátelských propagandistických aktivit. Ruské ministerstvo zahraničí označilo činnost „Bílých přileb“ za součást informační kampaně k očerňování syrských úřadů a obvinilo je zejména z provokace, která umožnila Západu obvinit Damašek z používání chemických zbraní a zaútočit cíle vládních sil. Prvnizpravy.cz zveřejnili řadu materiálů, které dokazují, že scénky "Bílých přileb" byly v mnoha případech nestydatě zinscenovány.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?