Zakladatel Blackwateru: V Afghánistánu USA opakují sovětskou strategii!

zprávy

Utrácením horentních peněz na operaci v Afghánistánu a rozmísťováním velkých sily USA opakují neúspěšnou sovětskou strategii, tvrdí Erik Prince, zakladatel americké soukromé vojenské společnosti Blackwater.

Zakladatel Blackwateru: V Afghánistánu USA opakují sovětskou strategii!
Ilustrační foto
22. srpna 2018 - 11:04

Jak Prince uvedl v rozhovoru pro Fox News, místo obrovských jednotek byl měl Washington využít ke kontrole situace malou brigádu pod vedením CIA, jak tomu bylo po útocích z 11. září. A hlavně válku v Afghánistánu ukončit.

Ačkoli noviny o tom málokdy píší, tisíce amerických vojáků stále bojují v Afghánistánu. Tato válka stojí více než 40 miliard dolarů ročně - stačí na stavbu dvou stěn na hranicích s Mexikem a mnohem víc.
 
Ale do vítězství, jak se zdá, je daleko - a možná, že je ještě dále než kdykoliv předtím: síly hnutí „Taliban“ kontrolují na venkově rozsáhlá území a v poslední době obsadili Ghazní, velké město, méně než 100 km od hlavního města Kábulu.
 
Fox: V roce 2016 prezident Trump slíbil, že nebude zatahovat Spojené státy do delších krizí v zahraničí - ale co by mohl udělat s touto krizí, kterou zdědil? Nedávno jsme o tom mluvili s Ericem Princem, zakladatelem společnosti Blackwater BlackBerry a odborníkem na Afghánistán.
 
Jste jedním z mála mně známých lidí, kteří pečlivě sledují, co se děje v Afghánistánu. Prezident před špůl druhým rokem vyhrál volby zčásti kvůli svému slibu přezkoumání afghánského problému - a Pentagon ho požádal, aby dát více času a více vojáků. Jaké jsou výsledky?
 
Eric Prince: Víte, prezident dostal před rokem špatná doporučení. Zpočátku se chystal následovat svůj instinkt, to znamená, udělat něco jiného, neobvyklého, a měl velmi promyšlený přístup k rozhodování - ale nakonec byl podveden. A tak skončil rok - a znovu jsme dostali 62 miliard dolarů výdajů, smrt Američanů a ztráty mezi Afghánci. Prohráváme. Taliban to opět jasně prokázal tento týden - zabil více 350 afghánských vojáků, obsadili 4 okresy, ve skutečnosti rozdělil zemi na dvě části, obsadil velké město, a také právě tento týden zabil v Kábulu na 50 dětí, které skládaly zkoušku pro přijetí na střední školu.
 
Země se tak nadále rozpadá a obvyklé metody nepomáhají. Za posledních 17 let jsme ve skutečnosti používali sovětskou vojenskou strategii, ale to nefunguje. Proto je načase, aby prezident provedl určitou volbu.

 
Fox: Tak jaký je názor lidí zde? Jak jste řekl, příští měsíc to bude 17 let ...
 
Eric Prince: Další úterý.
 
Fox: ... ano, přesně. A přičemž nemáme pod kontrolou významnou část země a naše metody nefungují. Takže si lidé myslí, že se něco změní? Proč stále děláme totéž znovu a znovu?
 
Eric Prince: Je to šílenství, když uděláte totéž a očekáváte jiný výsledek. Ale opakuji - prezidentovi byla dána špatná doporučení. Byly mu nabídnuty pouze dvě možnosti: buď utrácet více peněz a posílat další vojáky, nebo zcela opustit zemi. Jestli Afghánistán úplně opustíme, stane se teroristou supervelmocí - protože „Taliban“ a IS, kteří vydělávají nyní asi 600 milionů dolarů ročně na obchodu s drogami a nelegální těžbě, tak útoky z 11. září je stály jen 500 tisíc dolarů.
 
My, tedy stát, potřebujeme spolehlivý a efektivní program pro další posun vpřed. Nyní v zemi působí 15 tisíc amerických vojáků a 30 tisíc žoldáků, ale nic nám nevychází. Už jsme doporučovali mnohem menší, neobvyklý přístup, který v podstatě přebírá metody, které byly použity od 11. září – využít pouze velmi malou, velmi rychlou a manévrovatelnou brigádu pod vedením CIA a obejít se bez velkých obvyklých strategií. V současné době utrácíme 62 miliard dolarů. A prezidentovi dokonce lžou někteří zaměstnanci Bílého domu - říkají mu, že utrácíme jen 15 miliard. Není to tak. Stačí jen nahlédnout do zákona o finanční podpoře amerických vojenských operací v zahraničí podle Pentagonu: Ministerstvo utratilo na operacích v Afghánistánu 49 miliard plus dalších 17 za udržování vojenských základen. A to je zlé, existují mnohem levnější způsoby, jak provádět tyto operace.

Navzdory všem řečem o tom, že Pákistán zneužívá americké zdroje – což je pravda - vzhledem k tomu, že rozsah přítomnosti Pákistánu je velmi rozsáhlý a stále roste, nemůžeme rozdrtit Pákistán, protože má možnost zablokovat naše zásobovací linky.

 
Proto je, aby prezident vytvořil post zvláštního vyslance, který ve skutečnosti bude fungovat jako správce konkursní podstaty. Prezident chápe, jak restrukturalizovat situaci skutečného bankrotu a selhání, a to je přesně to, co je třeba udělat v tomto případě. Dát tomuto poslovi pravomoci v souladu s § 50 (United States Code, kterým se řídí vojenská a obranná sféra – pozn. red.), jak již udělala CIA, když šla do Afghánistánu po 11. září - a všechno to vyřešit.
 
Ano, nyní byl jmenován nový velitel, který vyšel ze sil zvláštních operací, což je velmi dobrý krok. Ale prezident může udržet tento úspěch jmenováním jedné osoby, která vše bude hlásit jemu, aby spojila mnohohlavou Hydru, kterou představuje politika vlády USA, a napravil situaci. Vím, že je prezident silně znepokojen; bylo mi řečeno, že se celou dobu ptá na toto téma. Takže je čas, aby prezident zvolil jinou cestou a ukončil nejdelší válku v historii USA. Koneckonců, dnes tam umírají Američané, kteří byli ještě dětmi, když se zhroutily „Dvojčata“.

(kou, prvnizpravy.cz, foxnews, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif