Zatímco Washington bojuje s Huawei, Moskva ji otevírá všechny dveře!

zprávy

Zatímco Spojené státy zakazují produkty Huawei, obviňují společnost špionáže a vyžadují to od svých spojenců, Moskva uzavírá dohodu s čínským gigantem o rozvoji 5G sítí, píše 24 heures.

Zatímco Washington bojuje s Huawei, Moskva ji otevírá všechny dveře!
Ilustrační foto
1. října 2019 - 10:31

Podle švýcarské publikace vypadá spolupráce mezi Ruskem a Čínou v oblasti špičkových technologií jako jasný výsměch Washingtonu, který vede obchodní válku s Pekingem.

Zatímco Spojené státy zakazují výrobky Huawei, obviňují společnost špionáže a vyžadují to od svých spojenců, Moskva „rozvinula červený koberec před čínským výrobcem digitálního vybavení“, uvádí 24 heures.

Podle novin tento měsíc vytvořil Huawei spolu s ruským operátorem MTC první testovací zónu technologie 5G v Moskvě. Skutečnost, že dohoda o rozvoji sítí páté generace v Rusku mezi Huawei a ruskou telekomunikační skupinou byla načasována, aby se časově shodovala s návštěvou čínského vůdce Si Ťin-pchinga na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě, vypadala jako „přímý výsměch Washingtonu“, který je má čínskou společností otevřený konflikt.

Podle publikace je pro Rusy - aktivní uživatele mobilního internetu - technologie 5G je skvělou skutečností, protože má velkou šířku pásma. Sítě páté generace však mohou najít uplatnění i v jiných oblastech, takže když jsou instalovány v automobilech, pomohou v boji proti „legendárním dopravním zácpám v Moskvě“, uvádí se v publikaci. Podle vedoucího odboru informačních technologií vlády Moskvy Eduarda Lysenka se tato technologie během několika let stane součástí běžné infrastruktury a usnadní občanům život.

A jak noviny zdůrazňují, je to jen začátek. Rusko, které ve srovnání se západními zeměmi často působí jako „průkopník“ v oblasti nových technologií, má v úmyslu do roku 2024 ve všech hlavních ruských městech zřídit veřejné sítě 5G.

Podle zdroje publikace v kruzích blízkých vývojářům ruské sítě 5G je Huawei největším investorem v oblasti inovativních mobilních technologií v Rusku, „s největší výzkumnou laboratoří mezi všemi výrobci digitálních zařízení“. Podle novin Vedomosti pracuje 400 zaměstnanců v oblasti vývoje a vývoje čínského digitálního gigantu v Moskvě a 150 v Petrohradě. Do konce roku chce Huawei přilákat dalších 500 lidí do Ruska a zvýšit ročně počet zaměstnanců o tisíc.


Podle nezávislých odborníků se však Moskva rozhodla pro rozvoj sítí páté generace čínského výrobce spíše z ekonomických důvodů a je předčasné hovořit o dominanci Huawei na ruském trhu. Podle nich ruští mobilní operátoři spolupracují v oblasti 5G s různými výrobci a jasný lídr mezi nimi není. Tento přístup umožňuje ruským společnostem zabránit tomu, aby se zcela staly závislými na jednom z dodavatelů, a poskytují spolehlivou ochranu před kybernetickými hrozbami, vysvětluje Michel Landoni, analytik Fitch Solutions.

Jak připomíná 24 heures, v souvislosti s obchodní válkou mezi USA a Čínou a konkurencí v oblasti špičkových technologií USA hrozily, že Huawei připraví o přístup k americkým součástem, jako je operační systém Android, ale Rusko brzy nabídlo čínskému koncernu vlastní operační systém Aurora.

Podle Landoniho, i když Android zůstává preferovanou volbou pro Huawei, Aurora by mohla být dočasným řešením, stejně jako odrazovým můstkem pro Číňany k vytvoření vlastního operačního systému. Podle Sylvaina Chevalliera, zaměstnance kanceláře BearPoint, je geopolitickým úkolem „vytvořit sjednocenou ekonomickou frontu proti Spojeným státům“.

„Skutečnost, že přicházejí s iniciativou v oblasti operačních systémů, je skutečně geopolitickou hrozbou," poznamenává analytik. „To znamená: zajistíme naši autonomii s ohledem na americký monopol na vývoj operačních systémů pro chytré telefony po celém světě."

Pokud jde o obavy Washingtonu ze špionáže, ty Moskvu neobtěžují. Podle Jevgenie Chorova, vedoucího výzkumné laboratoře pro telekomunikační systémy Ruské akademie věd, použití zařízení vyrobených v jiné zemi skutečně umožňuje vládě této země přístup k datům, pokud její přenos není chráněn, ale pro Rusko neexistuje velký rozdíl mezi čínskou a západní společnosti.

„Mnoho lidí používá telefony s Androidem, systémem vyvinutým společností Google. Znamená to, že Google má přístup ke všem údajům? Samozřejmě. Jaký je tedy rozdíl v tomto případě mezi společností Google a Huawei?“, ptá se expert.

(kou, prvnizpravy.cz, 24heures.ch, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif