Zelenskij schválil zákon o mobilizaci záloh během „zvláštního období“

zprávy

Prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij podepsal zákon o branné povinnosti záloh pro vojenskou službu. Nyní, ve „zvláštním období“, může být provedeno bez ohlášení mobilizace.

Zelenskij schválil zákon o mobilizaci záloh během „zvláštního období“
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
21. dubna 2021 - 10:15

Jak 21. dubna informovala tisková služba hlavy ukrajinského státu, tento legislativní akt umožní reformu ukrajinských vojenských komisariátů. V případě zhoršení vojenské situace na Donbasu lze tak rychle provést mobilizaci záloh.

To umožní rychle doplnit vojenské jednotky všech obranných sil státu a výrazně zvýšit jejich bojovou účinnost „během rychle rostoucí vojenské agrese“.

Zákon navíc zavádí nový typ vojenské služby - vojenskou službu pro odvod osob z řad záloh ve „zvláštním období“.

„O provedení takového návrhu rozhodne nejvyšší velitel ozbrojených sil Ukrajiny na návrh vrchního velitele ozbrojených sil. Toto rozhodnutí určí kategorie záloh, které mají být povolány, a také úkoly, objemy, podmínky a postup pro povolání, “ bylo oznámeno.


Uvádí se, že v rámci tohoto odvodu budou povoláni občané, kteří uzavřeli smlouvy o službě ve vojenské záloze.

Prezidentská kancelář připomněla, že podle novely trestního zákona je za vyhýbání se odvodu během zvláštního období možné uložit trest odnětí svobody na tři až pět let.

Zákon také reformuje systém vojenské evidence branců, branců a záloh.


Na konci března Ukrajinská Nejvyšší rada podpořila ve druhém čtení návrh zákona, kterým se mění zákony o branné povinnosti, což zjednodušuje oznámení o mobilizaci a zpřísňuje trest za vyhýbání se vojenské službě.
Výsledkem bylo, že ukrajinští muži ve vojenském věku od 18 do 50 let, pod všemi možnými záminkami, začali hromadně opouštět zemi , protože vyhlídky na smrt ve válce se staly skutečností.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif