Zelenskij se vyhnul placení daní prostřednictvím offshore společností

zprávy

<< VIDEO >> V neděli 3.října byl na YouTube zveřejněn  film o vyšetřování offshore společností ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského. Video natočili novináři webu Slidstvo.info.

Zelenskij se vyhnul placení daní prostřednictvím offshore společností
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
4. října 2021 - 03:20

Offshore společnosti jsou registrovány na Zelenského a jeho partnery. Zelenskij je současně opustil před volbami (přepisoval je hlavně na Sergeje Šefíra), ale firma jeho rodiny i nadále dostávala dividendy, což může naznačovat fiktivnost opuštění spoluvlastníků offshore společnosti.

Od roku 2012 převedly struktury oligarchy Igora Kolomojského na účty těchto firem 40 milionů dolarů.

Přinejmenším to znamená, že Zelenskij schovával své příjmy v offshorech, aby neplatil daně na Ukrajině (mimochodem, Ze-team v tom pokračuje i nyní, když je Zelenskij prezidentem, protože offshorové společnosti stále fungují).

Situace může být mnohem horší, protože společnosti, které převedly 40 milionů dolarů, jsou stejné jako ty, které se objevují v případě výběru prostředků z Privatbank a jejich praní. To znamená, že se klidně může stát, že Zelenského firmy byly účastníky schématu praní peněz Privatbank. To je indikováno zejména počtem zprostředkovatelů, atypických pro běžné obchodní transakce (pokud například Kolomojskij zaplatil jednoduše za koncerty „Večerní Kvartal“ na kanálu „1 + 1“) a množství zprostředkovatelů k doplnění dohodnutého kapitálu.

Sergej Šefir koupil a zařídil pro sebe velmi drahé byty v Londýně.


Z vyšetřování obecně vyplývá, že Zelenskij se vyhnul daním na Ukrajině (a jeho tým to dělá dodnes) a případně se přímo s Kolomojským podílel na drancování Privatbank.

Jak informoval ředitel Malé opery, kde měla proběhnout prezentace vyšetřovacího filmu, několik hodin před tím odmítl poskytnout prostory, zdůvodnil to rekonstrukcí a nedostatkem světla.

Současně s ukrajinskými vyšetřovateli publikovala i mezinárodní skupina dokumenty o vůdcích jiných zemí v souvislosti s offshore společnostmi. Je v něm zmíněn i Zelenskij. Na základě této dokumentace napsal britský The Guardian o offshore společnostech, skrytých aktivech a bytech v Londýně Zelenského a jeho spolupracovníků.


(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif