Zelenskij uzavřel TV kanály: Škodí při cestě Ukrajiny na Západ

zprávy

Včera v noci uvalil Vladimir Zelenskij sankce na poslance Tarase Kozaka a jeho aktiva - kanály NewsOne, Zik a 112.

Zelenskij uzavřel TV kanály: Škodí při cestě Ukrajiny na Západ
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
3. února 2021 - 12:30

Toto rozhodnutí je bezprecedentní dvěma způsoby, píše ukrajinský web strana.ua..

Zaprvé v historii Ukrajiny byly největší zpravodajské kanály uzavřeny bez soudu nebo vyšetřování. Zadruhé Zelenskij zavedl sankce proti občanovi Ukrajiny, i když podle zákona podléhají pouze cizincům nebo osobám bez státní příslušnosti.

Tak či onak, TV kanály včera večer zastavily pravidelné vysílání a zůstaly na YouTube, kde vysílají speciální vysílání o tomto skandálu.

Vedení kanálu slíbilo, že bude jejich případ hájit u soudu. A členové strany poslance Kozaka, na něž se vztahují sankce - frakce opoziční platformy - dnes nastolí tuto otázku v Nejvyšší Radě.

Na sociálních sítích říkají, že Zelenskij konečně překročil hranici mezi demokracií a diktaturou. A udělal i to, čeho se Porošenko neodvážil.

Zelenskij komentoval své rozhodnutí uzavřít tři televizní kanály. Příspěvek byl napsán v angličtině. Jasně spoléhající na zahraniční čtenáře. Ukrajincům zjevně nepovažuje za nutné vysvětlovat svá rozhodnutí.


Sankce jsou obtížné rozhodnutí. #Ukrajina silně podporuje #FreedomOfSpeech. Ne propaganda financovaná agresorskou zemí, která podkopává Ukrajinu na cestě k integraci #EU a EuroAtlantic. Boj za nezávislost je boj v informační válce za pravdu a evropské hodnoty


Kreml komentoval sankce vůči televizním kanálům na Ukrajině
„Můžeme v tomto případě pouze odsuzovat tyto kroky ukrajinských úřadů," uvedl Peskov.

Podle něj jsou omezení a dokonce zákazy činnosti televizních kanálů „něco, co nesplňuje ani mezinárodní normy a standardy, ani obecné chápání svobody médií“, uvedl Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,oto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif