Ženská obřízka je zakázána, ale islámská rada ji obhajuje

zprávy

Všechny formy mrzačení ženských pohlavních orgánů jsou ve Švýcarsku zakázány, ale Islámská centrální rada (IZRS) obřízku dívek obhajuje.

Ženská obřízka je zakázána, ale islámská rada ji obhajuje
Ilustrační foto
20. února 2018 - 03:20

Obřízka mužské předkožky je celosvětově uznávanou praxí muslimů, Židů, ale i křesťanů. Ženská obřízka je však kriminalizována v mnoha zemích a je označována jako škodlivá ze strany agentur OSN, jako je například Světová zdravotnická organizace.

Přesto miliony lidí stále praktikují takzvané mrzačení ženských pohlavních orgánů, mezi nimi jsou křesťané, muslimové a potomci přírodních náboženství. Ženská obřízka pohlavních orgánů se týká částečného nebo úplného odstranění nebo poškození vnějších ženských reprodukčních orgánů bez lékařského důvodu.

Islámská centrální rada Švýcarska (IZRS) připravila "islámský právní názor", v němž ospravedlňuje nejméně nebezpečnou formu obřezání žen. Jedná se o odstranění clitoralové kapuce, známé v islámu jako "Sunna obřízka". Tato forma je legitimní islámská, píše IZRS .

12.prosinec 2012 - Rozum zvítězil, v SRN bude obřízka legální. Pokud bude tento rituál židů a muslimů proveden podle lékařských standardů, nebude za něj hrozit trest.

Pro ospravedlnění jsou citovány různé citáty z prorocké tradice, ale jejich autenticita je zčásti zpochybnitelná, jak připouští IZRS v poznámce pod čarou. Proto mise muslimů zahrnují obřízku, holení / odstranění pubických vlasů, ostřihání knírku, řezání nehtů a oškrabávání podpaží. Na rozdíl od  kníru se vztahují všechny body pro ženy, píše Ústřední rada a mystický pokračuje: „Otázkou je, zda je ženská obřízka také povinností, je podepřena respektem k tradici. Zde se názory různí. "

Ve Švýcarsku je mrzačení ženských pohlavních orgánů od roku 2012 výslovně zakázáno. V závislosti na závažnosti zmrzačení může být pachatel potrestán až deseti lety vězení a to i v případech, kdy jsou dívky kvůli operaci přemístěny do zahraničí.

Generální tajemnice IZRS Ferah Ulucay píše, že IZRS žádné doporučení pro obřízku Sunna nedělá.  Každý muslim se může svobodně rozhodnout, říká Ulucay. Trochu se liší v názoru od tiskového mluvčího IZRS Qaasim Illi, který na twitteru tvrdí, že odstranění klitorisu není mrzačením pohlavních orgánů. Obřízka Sunna pravděpodobně není povinností, ale přesto se doporučuje a nevytváří žádnou škodu nebo nevýhodu.

Qaasim Illi porovnává odstranění klitorální předkožky s obřízkou chlapců. Islámská rada se opírá o dokument z Populačního fondu Organizace spojených národů. Experti z IZRS si však pravděpodobně tento článek nečetli správně, protože je zcela jasné, že zdravotní důsledky obřízky mužů a žen jsou velmi odlišné. Proto ve své zprávě z roku 2015 Spolková rada uvedla, že ve Švýcarsku "všechny formy mrzačení ženských pohlavních orgánů podléhají stejnému trestu jako vážná tělesná újma".

Na rozdíl od Qaasima Illiho ani trestní zákon ani Světová zdravotnická organizace nerozlišují mezi "neškodnou obřízkou Sunny" a mrzačením pohlavních orgánů. Konference islámských učenců z celého světa na prestižním egyptském Al-Azhar University zakázal v roce 2006 mrzačení ženských pohlavních orgánů a označil je  jako neislámské.

Sunny cirkumcize
Jedná se o arabskou tradici, při níž by měla být odstraněna pouze předkožka klitorisu. Takto provedený zákrok má jako jediný nárok na název obřízka a pokud je proveden v původním smyslu a malém rozsahu, lze u něj jako u jediného připustit i možné zlepšení sexuálního prožitku obnažením glans při ztopoření. Většinou však při tomto zákroku dojde k odstranění špičky (glans) klitorisu, takže žena poté neprožívá tolik vzrušení, jako při celistvé konfiguraci klitorisu. Odstraněním jen špičky poštěváčku nemusí dojít k absolutní ztrátě prožitku při ztopoření pahýlu, avšak mnohdy si dívky stěžují, že jakoby to „tam bubřelo a není kam“. Z toho pak mohou nastat traumatické situace, avšak to ještě není to nejhorší, pokud je odřezání „čisté“, tzn. celistvě ošetřené. Pokud je obřízka tohoto typu provedena jako infibulace, tak je odřezaný celý volný klitoris, tj. přeťata crura těsně za vazy ke stydké kosti. Pak jej dívka necítí, jen jej má v paměti zafixován. Bývají problémy s masturbací, neboť vjemy jsou jako by ho tam měla, avšak nedohmátne ho (wikipedia).

(rp,prvnizpravy.cz,tagesanzeiger,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif