Za únikem informací z Bílého domu by mohl stát John Bolton

zprávy

Bílý dům se obává odvetných opatření nespokojeného bývalého poradce pro národní bezpečnost.

Za únikem informací z Bílého domu by mohl stát John Bolton
John Bolton
17. října 2019 - 06:20

Bývalý prezidentův poradce pro národní bezpečnost - John R. Bolton – dštící oheň - je nyní soukromým občanem. Je pryč z administrativy, ale nedovolil, aby byl zapomenut. Jak dokládají zveřejněné jeho  připomínky učiněné začátkem tohoto měsíce v Centru pro strategické a mezinárodní studia (CSIS) a ještě více spousta připomínek, které byly vzneseny na shromáždění v září v tajném Gatestone Institute, Bolton si nepřipouští žádný problém s tím, že by se měl distancovat od politiky a Donalda Trumpa.

Bolton na CSIS opatrně poznamenal, že nyní může „svobodně mluvit, neomezen nějakými podmínkami“.  A tak ve Washingtonu dnes rezonuje otázka, jestli Bolton něco neudělá.

„To by nebylo překvapivé," uvedl administrativní úředník, který Boltona zná už roky, v reakci na nepříjemné úniky z jednání, které nyní zaměstnávají  administrativu, tzv. „Ukrainegate“ .  vyšetřování, které  nyní zaměstnává Bílý dům. Jak řekl předseda sněmovních zpravodajů Adam Schiff, prezident Trump „se snažil donutit slabšího spojence, aby provedl vyšetřování  podvodu, týkající se jeho protivníka“, s odvoláním na vedoucího demokratického prezidentského kandidáta Josepha R. Bidena, ml. Bílý dům toto popírá a vedoucí administrativní úředníci, včetně viceprezidenta Mike Pence a ministra zahraničí Mike Pompeo, prohlásili, že nebudou spolupracovat s vyšetřováním Bílého domu.

Jako kdyby tato záležitost kolem Bidena najednou zkalila veškerou americkou politiku,  při  debatě demokratických kandidátů v Ohiu Bernie Sanders zdůraznil, že sněmovna neměla na výběr, než obvinit Trumpa za porušení doložky ústavy o platových poměrech, ustanovení článku I, které platí
že „žádná osoba, žádná kancelář, nepřijme bez souhlasu Kongresu jakýkoli dárek ... jakéhokoli druhu, od jakéhokoli krále, prince nebo cizího státu.“

Kontroverzní bylo také chování syna Bidena Huntera Bidena na Ukrajině. Mladší Biden se snažil bleskově zmírnit negativa tohoto týdne v tisku. Rovněž rezignoval na post v představenstvu čínské společnosti. Hunter Biden řekl pro ABC: „Myslím, že je docela zřejmé, proč  to udělal“.

Ale prvořadou otázkou je proč nyní a proč tento skandál? Trump již dříve procházel neklidnými vodami - zejména  Muellerovo vyšetřování -, ale pravděpodobně to byla Ukrajina co „zplodila“ obžalobu. Někteří tvrdí, že tyto záležitosti jsou neoddělitelně svázány, přičemž Trump to přehnal ve snaze získat zcela osvobozující důkazy o volbách v roce 2016. Je pozoruhodné, že skandál znovu potopí Trumpova  nejsilnějšího demokratického rivala, tentokrát Bidena, ne Hillary Clintonovou. A situace přihrála republikánům silný kontrapříběh příběh, který je užitečný přinejmenším pro podporu  Trumpova postavení mezi konzervativci.



Denní zpravodajství Daily Beast ve středu naznačilo, že Trump má obavy, že Bolton stojí za „únikovou kampaní“ proti Bílému domu. Pozitivním důkazem jsou vystoupení  Boltnových spojenců před Kongresem, včetně bývalé členky Rady národní bezpečnosti  Fiony  Hillové.

Ti, kteří Boltona znají, vyjadřují skepticismus. Frederick H. Fleitz, Boltonův bývalý šéf štábu v NSC, se v posledních dnech stal jedním z nejvlivnějších jeho zastánců v této záležitosti. Opravdu by se Bolton tak silně postavil proti Trumpovi?
 
Bývalý představitel vyšší správní správy připomíná, že Bolton „byl vždy v rozporu a byl extrémně nepopulární“ s trvalou administrativou ve Washingtonu, díky čemuž by byl bývalý poradce pro národní bezpečnost nepravděpodobným spojencem tohoto kontingentu, a to i poté, co byl Trumpem neúprosně vyřazen. Ale pak tento úředník opět opakuje, Bolton je pomstychtivý!

(rp,prvnizpravy.cz,nationalinterest,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif