Frankfurter Allgemeine: AfD přeskočila v popularitě sociální demokraty!

zprávy

Podle nedávných průzkumů veřejného mínění se strana „Alternativa pro Německo" stala mezi obyvateli populárnější než SPD, napsal stísněně německý deník Frankfurter Allgemeine.

Frankfurter Allgemeine: AfD přeskočila v popularitě sociální demokraty!
Ilustrační foto
5. září 2018 - 10:10

Průzkum veřejného mínění ukázal, že protislamistická a protiimigrační AfD získala více hlasů a vytlačila sociální demokraty na třetí místo. Odborníci poznamenávají, že pozice SPD coby druhé nejvlivnější strany v Německu je ohrožena.

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění, strana „Alternativa pro Německo“ vytěsnila SPD z její pozice za koalicí CDU/CSU, uvedl německý deník Frankfurter Allgemeine.

Odborníci poukazují na to, že němečtí sociální demokraté jsou v nebezpečné situaci. AfD je již podle průzkumu přesunula z druhého na třetí místo. Institut pro výzkum veřejného mínění pověřený německými médii zjistil, že sdružení CDU/CSU a  „Alternativa pro Německo" zlepšily své ukazatele o půl procentního bodu. Za koalici se vyslovilo 28,5% respondentů, a ve prospěch AfD pak 17%.

Pokud jde o SPD, podle výsledků průzkumu zveřejněného v úterý získala jen 16%.


Pokles popularity byl také patrný u levice, stejně jako u Svobodné demokratické strany Německa. První získala 10%, druhá - 9,5% dotazovaných. Zelení si udrželi rating minulého týdne a získali 13,5% hlasů.

Podle šéfa výzkumného ústavu, který provedl průzkum, Hermanna Binkerta, je „pozice SPD jako druhé nejvlivnější politické síly v Německu ohrožena". Podle odborníka platí, že čím déle bude pokračovat koalice SPD a CDU/CSU, tím méně je pravděpodobné, že se jim podaří dosáhnout většiny v parlamentu.

Průzkum byl proveden od 31. srpna do 3. září. Zúčastnilo se ho celkem 2 069 německých občanů, dodal Frankfurter Allgemeine.

(kou, prvnizpravy.cz, faz.net, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif