Bašár Asad vrací Francii svůj Řád čestné legie

zprávy

Syrský prezident Bašár Asad vrací svůj Řád čestné legie, nechce ho od státu, který je vazalem Spojených států, píše se v tiskové zprávě syrské vlády.

Bašár Asad vrací Francii svůj Řád čestné legie
Bašár Asad a Jacques Chirac
20. dubna 2018 - 03:20

"Pro prezidenta Asada není žádná čest nosit vyznamenání od státu, který je posluhovačem Spojených států a  který podporuje teroristy," pokračuje zpráva.

Bašár Asad zřejmě považuje svůj Řád čestné legie za potupu. Syrská vláda oznámila ve čtvrtek 19. dubna, že syrský prezident vrátil svůj Řád udělený mu Francií v roce 2001. Úřad Emmanuela Macrona v pondělí 16. dubna naznačil, že Paříž zahájila postup stažení Čestné legie od prezidenta Asada, dva dny po účasti Paříže na bombardování  proti místům pod kontrolou syrského režimu.

Ministerstvo zahraničních věcí  oficiálně Řád vrátilo do Francie prostřednictvím velvyslanectví Rumunska v Damašku, které zastupuje francouzské zájmy v Sýrii.

„Řád čestné legie nejvyšší hodnosti, velkokříž, udělil prezidentu Bašáru  Asadovi bývalý francouzský prezident Jacques Chirac, "připomněla vláda ve svém prohlášení. Rozhodnutí o vrácení Řádu čestné legie bylo přijato po "účasti Francie na tripartitní agresi vedle Spojených států a Spojeného království proti Sýrii dne 14. dubna," uvádí se dále v  prohlášení.

USA se Spojeným královstvím a s Francií udeřily na Sýrii
Rusko připomnělo Západu: Ale Asad byl spíše váš chlapík, než náš!

Washington, Paříž a Londýn v sobotu zasáhly leteckým bombardováním proti místům údajně spojeným se syrským programem výroby chemických zbraní jako odplatu za údajný chemický útok 7. dubna v Dumě, která byla tehdy posledním povstaleckým útočištěm v Ghoutě východně od Damašku.

Syrský režim popírá jakékoli zapojení do údajného chemického útoku. "Pro prezidenta Asada není žádná čest nosit vyznamenání uděleným otrockým režimem  Spojených států, který podporuje teroristy," píše se ve zprávě.



Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac uděil v roce 2001 Bašáru Asadovi velkokříž Čestné legie  krátce poté, co byl zvolen jeho otec Háfiz al-Asad do čele Sýrie.

Řád čestné legie (francouzsky Ordre national de la Légion d'honneur) je nejvyšším francouzským státním vyznamenáním. Uděluje se jako uznání za vojenský, kulturní, vědecký nebo společenský přínos Francii.

Řád čestné legie má pět hodností. Nižšími hodnostmi (gardes) jsou rytíř, důstojník a komandér (velitel); vyššími hodnostmi (dignités) pak velkodůstojník a nositel velkokříže. Počty nositelů řádů čestné legie jsou limitovány na max. 75 nositelů velkokříže, 250 velkodůstojníků, 1 250 komandérů, 10 000 důstojníků a 113 425 rytířů. K 15. 7. 2010 bylo aktuálně členy řádu čestné legie 67 nositelů velkokříže, 314 velkodůstojníků, 3 009 komandérů, 17 032 důstojníků a 74 384 rytířů
.


(rp,prvnizpravy.cz,lepoint,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif