Virus z Wu-chanu: Pár poznámek ke karanténě velkoměsta

zprávy

Denně o novém čínském koronaviru vyjdou v médiích desítky článků. Jenom v autonomní okrajové části Číny - Hongkongu, vláda vydává denně od 3 do 5 či 6 informací o situaci v Číně a v samotném Hongkongu.

Virus z Wu-chanu: Pár poznámek ke karanténě velkoměsta
Ilustrační foto
26. ledna 2020 - 09:01

Kromě toho každé informační médium vydávají denně několik článků o virové mediální hvězdě.

Např. čínský státní globastimes.cn od 0:20 hodin 22. ledna někdy i dvakrát či třikrát za hodinu v jedné až dvou větách sděluje novinky .. Viz zprávička „20:00 odp. 25. ledna, v Pekingu bylo potvrzeno 5 nových případů infekce Wuhan Coronavirus. Dva neměly žádný styk s provincií Hubei.“ Čili detailů je stále více, ale říkají stále málo, upozorňuje v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.

Již jsem psal, že média mají opožděné Vánoce, že konečně mohou hrát na strunu „smrti z vyděšení.“


Šikulové mají karanténu na háku

K tomu jenom pár poznámek o karanténě ve Wu-chanu. Fenomén uzavření velkoměsta kvůli nákaze je v dnešní industriální společnosti naprosto novým jevem.

Ukazuje, že lidská společnost je velmi nestabilní. Když vláda vyhlásila, že druhý den v 10. hodin ráno skončí hromadná doprava a město bude uzavřeno, podle médií uteklo z města nejméně 300 000 lidí. Kdo mohl, skočil do letadla, autobusu a vlaku, rodiny natankovaly plnou nádrž svého auta, dodávky či náklaďáku a utíkaly. Někteří majitelé aut se stali jednorázovými taxikáři za super tučný poplatek. Bylo jim naprosto jedno, zda náhodou někdo z nich nemá pocit, že „na něho něco leze, nějaká viróza“, což mohl být i koronavirus.

Důležité bylo utéci, žít s pocitem volno, uchýlit se k příbuzným. Lidé kašlali na nebezpečí, že roznesenou dosud „tajuplný“ koronavir. Všichni věřili, že oni infikováni nebyli, stejně jako lidé věřili za války, že na ně bomba z nebe nespadne.

Ti ostatní postupně vykoupili obchody, z lékáren zmizelo vše důležité. Takto by se zachovali lidé kdekoliv na světě.

Diváci mohli vidět v televizi jak jsou uzavřeny i hlavní dálniční tahy z oblasti Wu-Chan. Běžná motorová vozidla mají od neděle zakázanou jízdu v centrálních oblastech Wu-chanu. Jízdu mají od neděle povolená jenom služební vozidla a vozidla pro přepravu zásob a pro bezplatnou přepravu.

Logistické poznámky

Ve městě funguje 6 000 taxíků a autobusy pro bezplatné jízdy místních obyvatel. Je třeba, aby byla zajištěna průběžná dodávka potravin a léčiv, pro odvoz méně pohyblivých osob na pohotovostní lékařské ošetření atp. Pacienti s horečkou by měli být přepravováni profesionálními vozidly z oddělení prevence epidemie s náležitými izolačními opatřeními pro řidiče.

Zároveň byla od dálničních poplatků osvobozena všechna vozidla, která do oblastí postižených karanténou dovážejí potřebný materiál. Čínská železnice upřednostňuje doprava materiálů pro prevenci epidemie.

V sobotu ve 12:40 hod. internetový Globaltimes oznámil, že čínský národní zdravotnický úřad organizuje 6 lékařských týmů s 1230 lidmí, kteří odcházejí do oblasti Wu-chanu (Wuhan) a zároveň po železnici byly dopravovány desítky tun zdravotnického materiálu a lékařských přístrojů.

Ale není dosud jasné kolik zásob Coca-coly a Pepsi-coly je ve skladech v oblasti. O tom zatím vláda ani novináři nic nepíší…

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif