Skandál s mrtvými „Nebeské stovky“ na Majdanu pokračuje!

zprávy

Bývalá ministryně spravedlnosti Ukrajiny Jelena Lukašová řekla televiznímu kanálu „NAŠ“ nové podrobnosti o skandálu se seznamem „Nebeské stovky“.

Skandál s mrtvými „Nebeské stovky“ na Majdanu pokračuje!
"Nebeská stovka" v Kyjevě
4. prosince 2019 - 09:01

Podle ní se právníci rodin „Nebeské stovky“ přímo podílejí na falšování případů z Majdanu a zadržování pravdy o událostech roku 2014. „Nebeskou stovkou“ v Kyjevě nazvali lidi, kteří zemřeli při údálostech na Majdanu v roce 2014.

„Jsem přesvědčena, že byla vytvořena obrovská skupina, jejíž úkoly byly: zaprvé zabránit lidem v poznání pravdy, zadruhé umožnit vinníkům vyhýbat se odpovědnosti, zatřetí nekonečně využívat prostředky a granty a za čtvrté si pořád stěžovat a truchlit,“ řekla Lukašová.

Nyní právníci rodin „Nebeské stovky“ drží hladovku před budovou Nejvyšší rady a vyzývají poslance, aby zvážili změny zákona o Státním úřadu vyšetřování, který umožní vyšetřovatelům a státním zástupcům generálního prokurátora zajít do Státního úřadu pro bezpečnost vyšetřovat zločiny proti účastníkům Majdanu.


Generální prokuratura ztratila 20. listopadu pravomoc vyšetřovat tyto případy a příslušné oddělení bylo rozpuštěno.

Bývalá ministryně považuje skutečný cíl pozměňovacích návrhů za pokus zakrýt pětiletou nečinnost vyšetřovatelů, jakož i za snahu o maximální zpoždění procesu.

Skandál kolem „Nebeských stovky“ se rozhořel, když Lukašová prozkoumala seznam a našla v něm lidi, jejichž okolnosti smrti jsou podezřelé. Některá úmrtí totiž nemají podle bývalé ministryně nic společného s Majdanem.

„Nebeskou stovkou“ se nazývá více než sto lidí, kteří zemřeli v únoru 2014 na Majdanu, zejména střelbou ostřelovačů. Loňského roku Prvnizpravy.cz s odkazem na média informovaly o svědectí gruzínských občanů, kteří připustili, že to byli oni, kdo stříleli na demonstranty. Podle nich dostali zbraně a příkazy k zahájení palby na lidi od poslance Nejvyšší rady Sergeje Pašinského.

(kou, prvnizpravy.cz, tvnaš, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif