Asijci se připravují na útěk soukmenovců z EU

zprávy

V Asii, ať je to v nedemokratické Číně, polodemokratické Jižní Koreji, Hongkongu a Tchaj-Wanu, či v demokratickém Japonsku, se lidé bojí. Doma se daří výrazně omezit šíření korona-hnusu COVID-19, ale úsilí by mohlo být zmařeno rostoucím počtem importovaných euro - případů.

Asijci se připravují na útěk soukmenovců z EU
Ilustrační foto
21. března 2020 - 09:01

Obavy jsou opodstatněné: Lidé bez symptomů, kteří prošli zdravotní kontrolou na letištích, později onemocněli, upozorňuje v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.

Podívejme se na situaci v Jižní Koreji. Mezi přivandrovalci z Evropy (podle Korejského centra pro kontrolu a prevenci nemocí) v pátek 20.3. bylo testováno na virus pozitivně 5 procent cestujících.




Testovat a zavřít

V rámci vysoké diplomacie kvůli breberce COVID-19 Korea, Japonsko a Čína pořádají telekonference..

Např. v pátek se šéfové vlád shodli, že je potřeba velmi pečlivě koronovirově proklepnout všechny človíčky utíkající z Evropy.

Kvůli viru nejsou cestovatelé příliš vítáni. Proto jste se mohli dočíst v Korea Herald, že od neděle Jižní Korea otestuje každého, kdo přiletí z Evropy. Je jedno, zda půjde o těla a duše Korejců nebo cizinců, všichni budou pečlivě prověřeni, upozorňuje František Roček.

Co se stane po příjezdu

Na leteckých terminálech a v námořních přístavech do karanténních zařízení budou šoupnuti ti, kteří mají potenciální příznaky koronavirové infekce, jako je kašel nebo bolest v krku. Osoby, které nevykazují žádné příznaky, budou odeslány k testování. Všichni budou po příletu v karanténě ve svých domovech po dobu 14 dnů. Cizinci bez domova budou posláni do zařízení na dvoutýdenní karanténu.

Číňané, Japonci i Korejci vědí, že většina lidí utíkajících z Evropy jsou jejich občané. Např. ve středu (podle úřadů) 90 procent lidí přicestovalo do Jižní Koreje z Evropy.


Malomocná EU

Karta se obrátila. Oblast Číny a nejbližších sousedů první vlnu epidemie zvládla. Mezitím nastala pandemie a Evropa je nyní ve středu koronavirové krize, přičemž Itálie překonala Čínu jako zemi s největším počtem úmrtí souvisejících s COVID-19.

Neohrabaný přístup EU ke koronaviru zdá se, že vážně poškodil pověst EU v očích technologicky silných asijských států. Nejhorší pověst má Velká Británie, která je (zvláště v oblasti Hongkongu) pro mnohé čínské duše demokratickým vzorem.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif