Le Figaro: Libyjská válka - pokrok, ale ne průlom!

zprávy

Na rozhovorech v Moskvě k vyřešení situace v Libyi odmítl generál Haftar podepsat konečnou dohodu.

Le Figaro: Libyjská válka - pokrok, ale ne průlom!
Libye v chaosu a zmaru
14. ledna 2020 - 11:06


Stále však existuje šance na dosažení míru: v neděli v Berlíně by se měl konat summit o politické budoucnosti Libye, připomíná Le Figaro.

Diplomatická aktivita v libyjské otázce je jako motor, který buď zrychluje, nebo zastavuje, píše korespondent Le Figaro v Moskvě. Nejprve se Putin setkal s Erdoganem v Istanbulu, pak Merkelová přijela do Moskvy a vůdci bojujících stran v Libyi, Chalifa Haftar a Fayez Sarraj, dorazili do ruského hlavního města k nečekaným jednáním.
 
Tato jednání trvala sedm hodin, ale dohodu podepsal jen Fayez Sarraj, hlava vlády Národní dohody v Tripolisu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který se také účastnil jednání, však poznamenal, že bylo dosaženo „určitého pokroku“. Mluvíme zejména o příměří, které bylo v Libyi z velké části pozorováno od neděle.


Libyjští vůdci odmítají sedět u sebe stejného stolu, takže jednání probíhaly prostřednictvím zprostředkování skupiny složené z ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, ministra obrany Sergeje Šojgu a jejich tureckých kolegů.
 
Návrh dohody, o níž diskutovali, obsahoval „neohraničené zastavení nepřátelství“ v Libyi. Hovoří také o normalizaci života v Libyi, o bezpečném přístupu k humanitární pomoci. Podle médií se jednání zabývala také stažením vojsk a moratoriem na vyslání tureckých sil do Libye. A dohlížet na dodržování dohody by měly OSN, Rusko a Turecko.
 
Dohoda o příměří se stala nezbytným předpokladem pro politické změny v Libyi. Evropa se obává, že pod jejím bokem vypukl konflikt, který by se mohl stát mezinárodní. Francouzský prezident Emmanuel Macron proto během telefonického rozhovoru s Vladimirem Putinem trval na tom, že pro vnitrolibyjský dialog je nezbytné dlouhodobé příměří. A jako pozitivní signál autor článku nazývá obnovení letů z mezinárodního letiště Tripolisu.
 
Příští neděli se v Berlíně uskuteční summit o politické budoucnosti Libye. Erdogan také bude v Berlíně, který již spolu s Putinem oznámil svou účast na této akci. Schůzka byla naplánována ve formátu „5 + 5“: pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a pět „dalších klíčových států“ (Itálie, Německo, Turecko, Egypt, SAE). „Nicméně z Moskvy do Berlína se cesta zdá být klikatější, než se očekávalo," napsal Le Figaro.

Po svržení a zavraždění na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 Libye prakticky přestala fungovat jako jednotný stát. V zemi nyní panuje dvouvládí. Na východě zasedá parlament zvolený lidmi a na západě, v hlavním městě Tripolisu, pak vláda Národní dohody, vytvořená s podporou OSN a Evropské unie. Úřady východní části země pracují nezávisle na Tripolisu a spolupracují s libyjskou národní armádou generála Haftara. Dá se konstatovat, že konflikt v Libyi je další typickým výsledkem nepromyšleného vměšování západních zemí do záležitostí jiných zemí.

(kou, prvnizpravy.cz, lefigaro.fr, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 75%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif