Bild: Ze 152 vrtulníků německé armády je jen 20 bojeschopných!

zprávy

Pouze 20 vrtulníků Bundeswehru je v bojové pohotovosti, hlásí Bild: 8 útočných vrtulníků „Tiger“ a 12 transportních NH90.

Bild: Ze 152 vrtulníků německé armády je jen 20 bojeschopných!
Útočný vrtulník "Tiger"
3. ledna 2020 - 10:10

Podle představitelů Bundeswehru padá vina za tuto situaci na výrobce – Airbus Helicopters. Odborníci pak poukazují, že nízká bojová připravenost vrtulníků ovlivňuje proces výcviku pilotů.

V roce 2019 byl německý úderný program vrtulníku „Tiger“ dokončen pouze z 80 procent, uvedl Bild a citoval interní dokumentaci Bundeswehru.

Důvodem jsou kontroly, které odhalily nízkou úroveň bojové pohotovosti: podle údajů z listopadu loňského roku bylo z 53 vrtulníků „Tiger“ plně připraveno pouze 8. Z dopravních vrtulníků NH90 bylo v provozu 12 z 99.

 
Publikace napsala, že Bundeswehr obviňuje výrobce (Airbus Helicopters). Podle představitelů německé armády společnost nedodržuje plně své smluvní závazky. Bundeswehr zároveň uznává, že část viny leží na samotných ozbrojených silách.
 
„Katastrofická úroveň bojové připravenosti vrtulníků „Tiger“ také ovlivňuje výcvik pilotů. Tento stav je nezodpovědný,“ cituje Bild Tobias Lindnera, experta ze Strany zelených. Politik poznamenal, že problém s „Tigery“ je znám již dlouhou dobu, ale žádná opatření nejsou přijata.

(kou, prvnizpravy.cz, bild.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?