Řecko: Turecko organizuje odesílání migrantů na hranici!

zprávy

Mluvčí řecké vlády Stelios Petsas uvedl, že Turecko provádí dobře organizovanou a koordinovanou operaci s cílem poslat tisíce migrantů na řeckou hranici.

Řecko: Turecko organizuje odesílání migrantů na hranici!
Ilustrační foto
5. března 2020 - 10:10

„Řecko pociťuje náhlý a obrovský tlak z pohybu skupin obyvatel na své východní pozemní a námořní hranice. Jedná se o dobře organizovanou a koordinovanou operaci, kterou povzbuzuje a řídí vláda a orgány sousední země. Tuto pravdu potvrzují prohlášení tureckého prezidenta a dalších úředníků sousední země o otevření hranic,“ citovala ho agentura TASS.

Jak Petsas poznamenal, tato informace je potvrzena prohlášeními samotných migrantů zaznamenané mezinárodními médii. Podle uprchlíků dostali od tureckých úřadů pokyny k překročení hranice a vše se koordinovalo prostřednictvím SMS a materiály s mapami tras zobrazenými tureckými televizními kanály.


Dodal také, že podle něj jsou migranti přepravováni bezplatně na hranici doprovázeni tureckou vojenskou policií, a když uprchlíci prolamují kontrolní posty, používají uprchlíci granáty slzného plynu používané tureckou armádou.

Předtím předseda Evropské rady Charles Michel nazval ochranu hranic Řecka před migranty „celoevropským úkolem“.

Turecký ministr vnitra Sulejman Soilu 3. března uvedl, že počet migrantů, kteří se vypravili ze země do EU po rozhodnutí otevřít hranici s Řeckem pro uprchlíky, přesáhl 130 tisíc.

(kou, prvnizpravy.cz, rt.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif