Bureš: Aleš Michl dostal od trhů "žlutou kartu"

byznys

<< GLOSA >> Tomáš Holub z bankovní rady ČNB včera hovořil v Hospodářských novinách o tom, že nový guvernér dostal od trhů "žlutou kartu" ještě před tím, než se dostal na hřiště.

Bureš: Aleš Michl dostal od trhů "žlutou kartu"
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
18. května 2022 - 11:04

V relativně otevřeném vystoupení Tomáš Holub jasně mluvil o tom, že si v tuto chvíli slabou korunu centrální banka nemůže dovolit. Znepokojují ho zejména neukotvená inflační očekávání podniků, která skutečně znepokojující jsou - ta střednědobá se pohybují v okolí 6,00 % na historických maximech. Podle jeho slov je v tuto chvíli kriticky důležité, aby byla diskontinuita v rozhodování bankovní rady co nejmenší. Varoval otevřeně před tureckým scénářem, ve kterém padající kurz způsobený nepřiměřeně nízkými reálnými sazbami vedl k výprodejům měny, dalšímu růstu inflace, mezd a inflačních očekávání a zpětně k poklesu reálné sazby vedoucí k opětovnému odlivu peněz z turecké liry, píše v glose Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Turecké srovnání je v tuto chvíli možná extrémní - Česko má výrazně vyšší devizové rezervy (dvojnásobek krátkodobého zahraničního dluhu) a na rozdíl od Turecka bezesporu lepší vnější rovnováhu a solidní nízko-inflační historii. Logika tureckého příměru je však v jádru správná - pokud bankovní rada při ne-ukotvených inflačních očekáváních a rostoucí inflaci jednoduše apriori začne odmítat další růst sazeb, hraje si s ohněm.



V této souvislosti Tomáš Holub nepřímo ocenil "odvahu" v rozhodování kolegů Tomáše Niedetzkého a Vojtěcha Bendy, kteří opětovně zvedali ruku pro vyšší úrokové sazby, i když tím riskují, že nebudou prezidentem do bankovní rady znovu jmenováni. Je otázka, jak rozhodne nakonec bankovní rada v červnu, kdy bude ještě naposledy rozhodovat ve starém složení. Po vyšší dubnové inflaci a ve světle slabšího kurzu koruny by bylo logické provést ještě jeden velký krok. Tak, aby naprostou většinu "černé práce" odvedla stará bankovní rada a na tu novou připadla na několik kvartálů dopředu jen "udržovací" role...

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif