Bureš: Co dnes čekat od ČNB?

byznys

Co sledovat v dnešním zasedání ČNB. Na prvním místě samozřejmě rozhodnutí o sazbách. Věříme, že ČNB nakonec úrokové sazby zvýší o 50bps (podobně jako očekává trh) s tím, že si ponechá dveře otevřené pro poslední “malý krok” v červnu.

Bureš: Co dnes čekat od ČNB?
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
5. května 2022 - 10:30

Vzhledem k nejistotě spojené s blížící se velkou obměnou bankovní rady, však není vyloučené, že ČNB bude s dalším zvyšováním sazeb ještě opatrnější, píše v komentáři Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Samotné rozhodnutí bude hodně důležité v kontextu nové prognózy. Někteří členové bankovní rady (např. viceguvernér Marek Mora) naznačovali, že květnová prognóza přinese výrazné snížení odhadu hospodářského růstu. “Kladná nula”, o které hovořil Marek Mora, by implikovala extrémně pesimistický pohled na výkon ekonomiky v nejbližších kvartálech. Pak by se opatrnost při dalším pohybu sazeb směrem vzhůru nabízela trochu automaticky a sama prognóza by ne-implikovala potřebu dalšího výraznějšího růstu sazeb.



A v neposlední řadě bude důležité sledovat další vývoj debaty o eventuálním “aktivnějším” použití měnového kurzu jako nového měnově-politického nástroje. Centrální banka podle nás zatím zůstane u pasivního využívání devizových rezerv k obraně koruny před nadměrnými ztrátami. A pokud se časem rozhodne hrát s kurzem aktivnější roli, asi se vyvaruje stanovování cílového kurzu, ale bude spíše cíleně rozprodávat určité objemy rezerv…

Během včerejšího obchodování bylo hlavní událostí zasedání Fedu. Ten zvýšil úroky tak, jak očekávalo - tedy o 50 bazických bodů. Nicméně zjevně nenaplnil zbytek jestřábích očekávání, která cirkulovala na trhu před květnovým zasedáním. Tím první zklamáním pro jestřáby bylo evidentně to, že vedení Fedu nemá žaludek na to zvýšit úroky jednorázově o 75 bazických bodů. Druhým anti-jestřábím rozčarování mohlo být i to, že Fed vedený J. Powellem prozatím nepočítá s tím, že by bylo zapotřebí rychle dotlačit Fed sazby do restriktivního teritoria - tedy nad úroveň 2,50 %. A konečně další zklamání z připravované restrikce mohlo přijít skrze informaci ohledně plánované redukce bilance Fedu. Ta totiž bude v první třech měsících jen zhruba poloviční, než bylo avizováno. Konkrétně, prodeje dluhopisů by od června do srpna neměly překročit 47,5 mld. dolarů za měsíc, přičemž teprve poté by mělo tempo měsíční redukce dosáhnout až 95 mld. USD.

Nicméně z čistě makroekonomická pohledu se rétorika plynoucí z tiskové konference J. Powella nesla v jasně jestřábím stylu. Zvýšení úrokových sazeb o dalších 50 bodů v polovině června se zdá být téměř jisté, ať se stane prakticky cokoliv. Další zvýšení o 50 bodů na konci července je velmi pravděpodobné, nikoliv však nevyhnutelné. Počínaje zářím pak může tempo zvyšování úroků zpomalit (+25bps co zasedání), přičemž Fed bude bedlivě monitorovat, jak rychle dochází k utahování finančních podmínek v ekonomice a to zejména v kontextu daleko rychlejší redukce bilance centrální banky.

(rp,prvnizpravy.cz,pf,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?