Bureš: Dluhopisové trhy zůstávají pod tlakem...

byznys

<< GLOSA >> Je těžké si znovu vydobýt na trzích důvěru, když už ji jednou ztratíte. Britská premiérka Liz Trussová se o tom opakovaně přesvědčuje.

Bureš: Dluhopisové trhy zůstávají pod tlakem...
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
17. října 2022 - 13:03

V pátek nepomohlo britský dluhopisům ani oznámení plánů na zvýšení korporátní daně (+18 mld.) ani odvolání ministra financí Kwasi Kwartenga. Výnosy desetiletých britských dluhopisů tak vystřelily vzhůru o dalších 13bps na 4,31 %, píše v komentáři Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Abychom byli spravedliví, tak špatná nálada převládala na většině klíčových dluhopisových trzích včetně USA. Na trzích jednoduše doznívá efekt překvapivě vysoké americké inflace, kterou v pátek jenom podtrhl průzkum mezi spotřebiteli podle univerzity v Michiganu. Ten ukázal opětovný nárůst dlouhodobých inflačních očekávání v USA k 2,9 %. Výnos desetiletého amerického dluhopisu tak vyskočil až ke 4 %. Zatímco americké výnosy se pohybují nejvýše od roku 2010, britské dokonce od roku 2008 (německé od 2011).A vysoké výnosy v kombinaci se strachem z inflace se samozřejmě nelíbí ani akciovým investorům.

Právě tyto obavy poslaly v pátečním obchodování opět dolů hlavní akciové indexy - S&P 500 poklesl o 2,4 % a za týden tak ve volatilním obchodování ztratil další 1,5 %. Takové "počasí" je samozřejmě pro investory velmi složité. Od začátku roku ztratily americké akcie necelých 25 % zatímco dluhopisy více než 19 %. Klasické portfolio (60 % dluhopisy,40 % akcie), ve kterém by diverzifikace mezi akciemi a dluhopisy měla snižovat rizikovost a volatilitu, v tomto roce jednoduše nefunguje. Od začátku roku ztratilo jen o něco málo než čistě akciové investice (cca 21,5 %).



A trhy pravděpodobně zůstanou nervózní i v tomto týdnu, kdy jimi na prvním místě bude hýbat geopolitika. Z počátku týdne bude nejvíce sledován sjezd čínské komunistické strany a pak bezesporu další vývoj konfliktu na Ukrajině (o víkendu podle posledních zpráv ruský odpor zesílil). Vysoké geopolitické napětí a drahé ceny energií pravděpodobně nedopřejí rizikovějším aktivům výraznějšího oddychu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif